mandag den 14. juli 2014

Borgerfjendsk.dk

 Resultatet af mine ærgrelser

Hvis jeg er lidt for gemytlig, skal jeg bare forsøge at bestille noget på nettet hos det offentlige. Så kommer jeg lynhurtigt op i det røde felt.
Her til formiddag ville jeg som lovlydig borger bestille et blåt sygesikringsbevis. Selv om jeg er arg modstander af det. Hvorfor i hhh skal man have et særligt blåt kort for at få hjælp i et andet EU-land? Kan de ikke lægge oplysningerne i det gule, så vi er fri for at have 2? Det er borgerfjendsk.

Digital post
Og det er tjenesten også. Jeg starter på borger.dk, hvor det største og mest dominerende element er tilmelding til digital post. Jeg har haft e-boks i 10 år vil jeg tro, så det er ikke lige aktuelt. Men efter en del søgen på siden finder jeg et lille diskret log-on oppe i højre hjørne.

Velkommen til Java-cirkus
Så starter det sædvanlige Java-cirkus. Jeg skal aktivere den applet, som jeg mange gange tidligere har bedt om at få automatisk aktiveret. Jeg skal to gange sige ja til at køre det program, som jeg mange gange tidligere har bedt om, at den kører automatisk, og så kan jeg ikke taste mit personnummer ind. Jeg skal først opdatere siden.

De bruger cpr!
Så slipper jeg ind og får en advarsel om, at borger.dk vil bruge oplysninger fra cpr. Det skal jeg acceptere, før jeg kan gå videre. Borgerfjendsk tidsspilde. Selvfølgelig bruger de oplysninger fra cpr - det er jo derfor, jeg er logget ind.
Jeg søger lidt rundt på menuerne men kan ikke lige finde et link til det blå kort. Det er ellers en massiv oplysningskampagne, staten fører for at få os til at bestille kortet. Det viser sig senere, at der er et banner i bunden af siden.

Intet blåt i Frederikshavn
Men jeg logger ud og prøver i stedet på Frederikshavn Kommunes hjemmeside. Her leder jeg efter det blå kort, men det eksisterer ikke. Der er heller ikke noget link fra forsiden, men under selvbetjeningsmenuen finder jeg "EU-sygesikringskort - bestille nyt". Den prøver jeg, og efter at have logget ind, får jeg en blank side, der står og arbejder.

En tredje hjemmeside
Jeg roder i papirkurven og finder den kuvert, som det gule kort lå i. Der var en reklame på forsiden for det blå. Her er der en tredje hjemmeside, nemlig huskdetblå.dk. Det prøver jeg så og finder hurtigt bestillingen. Det går selvfølgelig via borger.dk, men jeg kommer højst overraskende direkte ind på den side, hvor jeg kan bestille det blå kort. Jeg trykker på den store grønne Start-knap, og får et par minutter efter en fejlmelding om, at Firefox ikke kan åbne siden.

Vi beklager
Tilbage på menuen ser jeg en besked oppe i højre hjørne om, at der for halvanden time siden var problemer med at bestille et blåt kort. Vi beklager.
Ja, det gør vi.

2 kommentarer:

Flemming Glamann sagde ...

Jeg var for en gang skyld i god tid, og bestilte for knap 2 uger siden. Kom direkte på med eget Nem-id, naturligvis med de check som java gør. Det kan det offentlige i DK vidst ikke gøre meget ved, og der er mig bekendt ikke relevante alternativer til Java.
Den gode oplevelse var at man med 1 login kunne bestille til begge personer i husstanden. Og der kom en bekræftelse elektronisk. Det virkede bare - for mig. Og kortene er minsandten også kommet.

Stener sagde ...

Dejligt, Flemming
Jeg fik bestilt dagen efter, allerede i andet forsøg, så der er garanteret et par blå kort på vej.
Det er en lang og indviklet diskussion, om Nem-ID kan gøres fiksere end med Java. Det strides nørderne om. Vi andre venter på den nye udgave af Nem-ID, som skulle komme i midten af juli.