torsdag den 29. maj 2014

Mediehetz og politisk virkelighed

Lars Løkke er midt i en mediehetz.
Den er selvforskyldt, men jeg er helt enig med de kritikere, som mener, at sagen om Venstreformandens ragen til sig er ude af proportioner.
Jeg er helt enig med dem, der synes, at mediecirkusset fylder for meget i den politiske debat og det politiske indhold for lidt.

Der kommer flere fejl
Men det er en virkelighed, som vi ikke lige kan lave om på - og som Venstre må forholde sig til. For Lars Løkke er lige som alle os andre et menneske, og han har ikke begået sit livs sidste fejl. Der kommer flere, og så står medierne på spring for at forstørre sagen og til at kæde den sammen med hele det gamle batteri af Løkkehistorier.

Egenskaber for en statsminister
Synd og skam, at Danmarks dygtigste politiker skal blive ødelagt af sådan nogle småting, siger Løkkes mest inkarnerede fans.
Der vil jeg så godt gnide lidt salt i såret. Er han nu også så blændende dygtig? Lad os se på nogle centrale egenskaber for en statsminister.
Taktik - her er han god. Han har en fin næse for det politiske spil.
Handlekraft - ja, han har gennemført kommunalreform, behandlingsgaranti og tilbagetrækningsreform. Modsat reagerede han alt for sent på finanskrisen, og det kiksede helt for ham med en folkeskolereform.
Mod - ja. Han tør træffe de nødvendige beslutninger.
Kommunikation. Ja og NEJ. Løkke er god i medvind og god til at forklare sig, så vi kan forstå det. Men i modvind er han elendig. Han bliver sur, fornærmet og ondskabsfuld.
Relationer - nej. Han omgås sine politiske venner og er ikke specielt afholdt i brede kredse på og omkring Christiansborg.
Pressen - nej. Den er helt gal. Journalisterne er blevet Lars Løkkes værste modstander, og han behandler dem som sådan.
Folkelighed - Nej og ja Her er der indhold i kritikken. Det er aldeles ufolkeligt at købe tøj for 152.000 kr., rejse på 1. klasse og ryge på hotelværelser - og først alt for sent erkende, at der er noget galt i det. Men ellers er Løkke kendt som en jovial og sjov person, som er helt nede på jorden.

Handlekraftig terrier
Ingen scorer topkarakter på alle egenskaber. Så ville de være overmennesker.
Men alene at bedømme en toppolitiker på hans taktiske evner og politiske resultater, er alt for snævert i dag.
Lars Løkke er en handlekraftig politisk terrier, men han er ikke den oplagte leder for et moderne og stort folkeligt parti og for et lille land, der er afhængig af gode relationer alle vegne.

Ingen kommentarer: