søndag den 26. august 2012

Vi og dronningen prutter om prisen

Nu hænger Romana i vores arbejdsværelse

Den første aften på vores ferie i Dubrovnik spiste vi på en fortovsrestaurant i en af de smalle gyder i den gamle by. Mens vi ventede på maden, gik Solle ind i et spændende galleri, som lå lige bagved.
Hun kom begejstret tilbage og fortalte om nogle søde malerier med nogle meget flotte farver.

Udstillet siden 1965
Vi kiggede ind og blev mere eller mindre enige om, at vi ville prøve at købe et maleri med hjem.
Et par dage efter var vi i galleriet igen. Kunstneren hedder Romana Milutin Fabris. Hun er i dag 71 år og stadig aktiv. Hun er født i Dubrovnik og har udstillet over alt i byen siden 1965.
I det lille galleri hænger et billede af Dronning Margrethe og Prins Henrik, som var på besøg hos Romana i 1976. Hendes datter Kristina passede galleriet, da vi var på stedet, og hun fortalte, at dronningen var mægtig sød - og helt ned på jorden. Hun pruttede endda om prisen, så det måtte vi også gøre, da vi havde fundet vores foretrukne Romana-værk.

Tryk + maleri
Der kom ikke meget rabat ud af den kongelige metode, men vi fik et lærred med hjem med et sødt motiv fra Dubrovnik. Vi spurgte, om det var tryk eller maleri, og svaret er: begge dele.
De kraftige sorte streger er trykt, mens farverne er malet på efterfølgende.
Datteren sendte os også hen til en nærliggende udstilling, hvor hendes mors værker fyldte en hel sal. Det var en fin oplevelse.

Kunstnerisk kvalitet
Den kunstneriske kvalitet af Romanas arbejde lader vi andre om at bedømme. Vi er glade for vores billede, der nu er rammet ind og har fået en perfekt placering over sofaen i arbejdsværelset.
Romana er uddannet på School og Fine Arts i Split og Zagreb og siden på Academy of Applied Arts i Beograd. Det lyder i hvert fald fint.
Hun har også være Miss Yugoslavia, og det er mere, end man kan sige om Dronning Margrethe.

Ingen kommentarer: