onsdag den 1. februar 2012

Smædekampagner virker - i USA

Smædekampagner for mange millioner dollars ser ud til at være en vigtig forklaring på, at Mitt Romney i går vendte tilbage som favorit hos republikanerne i USA. Han vandt primærvalget i Florida stort efter at have sværtet Newt Gringich til i tv- og radio-reklamer i hele den folkerige stat.
Jeg synes simpelthen, det er sørgeligt, at folk der går efter at styre Verdens mægtigste stat, kæmper sig til magten ved at svine andre til. Det er for usselt. Vi må da vælge nogen, der har noget at byde på selv.
Jeg ser med nogen gru frem til den egentlige valgkamp til efteråret. Der, hvor republikanernes foretrukne kandidat skal kæmpe imod Barack Obama. Den nuværende præsident vandt sidste gang på at fortælle om sine visioner og drømme for det amerikanske samfund. Dem har han slet ikke fået ført ud i livet - på grund af politisk obstruktion og økonomisk krise. Det spændende bliver, om Obama igen kan vinde klangbund for sine positive budskaber, eller om Romney eller en anden kan vinde ved at beskylde præsidenten for alverdens dårlige karakter-egenskaber.
I Danmark er det slet ikke nået så vidt, og jeg tror det vil give bagslag. Nok kritiserer politikerne hinanden. Uhauha, den får ikke for lidt. Men det handler trods alt om politik.
Og når der en sjælden gang kommer grove personlige beskyldninger, vender folkestemningen sig hurtigt imod den, der fremsætter dem.
Derfor vil jeg opfordre danske politiske kampagnemagere til at betragte republikanernes primærvalg som et interessant fænomen i et parti i krise. Ikke som et eksempel til efterfølgelse.

Ingen kommentarer: