At Ole Sohn engang har været formand DKP og muligvis taget imod nogle penge - det er en skandale, som Jyllands-Posten ikke finder større.
Men at SKAT må afskrive et tilgodehavende på 37 mia. kr. som direkte følge af beslutninger, som den tidligere regering har truffet - det er bare sådan lidt beklageligt.
Tidligere skulle kommunerne selv kradse de penge ind, de havde til gode hos borgerne. Det kunne være betaling til børnehaver, ejendomsskat, renovationsafgift eller tilskud, som borgeren skulle betale tilbage. Det gik rimeligt godt, takket være kommunale pantefogeder, som både var flinke og effektive.
Men regeringen overlod opgaven til SKAT med en forklaring om, at et nyt it-system kunne gøre det meget mere effektivt.
Systemet kom ikke til at fungere, og der gik ikke lang tid, før kommunerne begyndte at beklage sig. Deres tilgodehavende steg og steg, og SKAT gjorde ikke noget ved det. It-systemet fungerede fortsat ikke, og SKAT nedlagde flere og flere stillinger, så der ikke var folk til at tage sig af opgaven.
Kommunerne blev ved og ved med at protestere, men de talte for døve ører.
Nu har den nye skatteminister gjort boet op efter skandalen. Det viser sig, at der er 37 mia. kr., som det offentlige sandsynligvis aldrig får hjem. Der har altid været tilgodehavender, som måtte afskrives, men en stor del af beløbet kunne være kommet ind, hvis SKAT havde fået lov at udvise rettidig omhu.
Jeg synes, det er helt vildt forkasteligt. Jeg plejer gerne at sige, at jeg betaler min skat med glæde. Men det er lige knap så sjovt, når andre lader være med at betale til det offentlige - og slipper godt fra det, fordi staten ikke vil sætte folk af til at løse opgaven.
I øvrigt har flere ministre i tidens løb lovet at løse problemet. Så her er det på sin plads at bruge mediernes modeord løftebrud. Men det er selvfølgelig lige meget med 37 milliarder, når regeringen vil brandbeskatte rygerne med 500 mio. kr. til skade for hele det danske erhvervsliv.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar