torsdag den 18. juni 2009

Retorikken gør en forskel

Det besværlige ved at skrive om konflikten i Mellemøsten er, at man skal stave til navnet på Israels ministerpræsident. Han hedder Benjamin Netanyahu. Forleden kom han med et opsigtsvækkende udspil, som fortjener lidt omtale. For det første sagde han ja til en tostatsløsning - på visse betingelser - og for det andet tilbød han at mødes med de arabiske ledere nårsomhelst og hvorsomhelst.
Det lyder som tom retorik, men netop i den forbandede konflikt mellem Israel og dets naboer har måden at sige tingene på altid spillet en rolle. Flere gang er forhandlinger blevet aflyst, fordi parterne ikke kunne blive enige om et mødested.
Analytikere over hele verden har travlt med at fortolke Netanyahus udspil, og mange har allerede afvist det som et smart taktisk kneb, som alene har til formål at opnå goodwill hos USA. Obama besøgte jo Mellemøsten for nylig uden at komme til Israel, så den jødiske stat er under pres fra dets stærkeste allierede.
Det er meget interessant med alle de analyser, men det vil være endnu bedre, hvis alle parter ville tage den israelske leder på ordet. Han inviterer til forhandinger om fred, og så er det bare om at få arrangeret et møde og få gang i en ordentlig samtale.
Parterne er rigtig gode til at fremsætte barske erklæringer mod hinanden. Alene deres retorik har været med til at forhindre reelle fremskridt. Når Netanyahu nu begynder med en anden sprogbrug, bør palæstinenserne og naboerne tage ham på ordet og give igen af samme positive skuffe.
Konflikten er sandet til hundredevis af gange og kommer nok til at gøre det igen. Men alle forsøg skal gøres, for det handler ikke kun om Israel og Palæstina. Det handler også om Vesten og muslimerne. Muslimske landes ledere bruger Israel som fjendebillede i deres bestræbelser på at holde sig selv ved magten og på at forhindre ytringsfrihed og demokrati i at brede sig.
Der er også rigtig meget skidt at sige om Netanyahu og alle hans forgængere. Men kan kan også vælge at sige noget godt. Retorikken gør nemlig en stor forskel.

Ingen kommentarer: