tirsdag den 9. juni 2009

Alle valgets vindere

Næsten alle partier erklærede sig som vinder af EU-valget i søndags. Det mest underholdende var Liberal Alliance, hvis formand mente, at 0,2 % af stemmerne var et vigtigt skridt på vejen for partiet.
Skidt med ham.
Tilbage står, at Socialdemokraterne blev valgets store taber med et minus på 11 %. En del skyldes et rigtigt godt valg sidste gang, hvor Poul Nyrup støvsugede stemmer til liste A. Andet skyldes SFs fremgang, og endelig ser det ud til at der blæser mere højreorienterede vinde over Europa. Æv.
Vinderen var Dansk Folkeparti, som igen har gjort det bragende godt i en valgkamp. Partiet har markedsført Morten Messerschmidt supereffektivt med ét slogan, som kunne rumme næsten alle problemstillinger.
Også Socialdemokraternes Dan Jørgensen fik et meget flot valg. Selv om partiet gik tilbage, var kampagnen for den ikke særligt kendte spidskandidat meget vellykket.
Omvendt må man sige, at Jens Rohde skuffede fælt. Det er ikke godt nok, at spidskandidaten for Danmarks største parti bliver nummer 5 på listen over personlige stemmer. Jeg tror, det hænger sammen med hans personlige udstråling. På mig virker Rohde bedrevidende og en lille smule nedladende. Dertil kommer, at Venstre har sendt et grumset signal - er de begejstrede tilhængere af EU eller er de lidt skeptiske?
Bendt Bendtsen vidste godt, at han stod over for et katastrofevalg, da sagen om hans golf- og jagtture eksploderede. Han forsøgte med en politisk kanin om Tyrkiet - som ikke har en pind med Europaparlamentet at gøre. Det har tilsyneladende givet bonus, og han har fået et overraskende godt valg. Hans tale til partiet søndag aften afslørede, at han ikke har trang til at aflevere politiske budskaber, så fred være med ham.
Læren for alle, der vil vinde valgkampe er:
1. Kom med 1 klart, letforståeligt budskab, som du gentager og gentager.
2. Synliggør spidskandidaten mest muligt.
Det er der for resten ikke noget nyt i, men det gælder stadigvæk. Også til november.

Ingen kommentarer: