søndag den 17. februar 2019

Et ægte paradigmeskifte

Jeg har smugkigget i nogle kommuners affaldsplaner og lyttet  på genbrugsrørene. Der kommer igen til at ske store forandringer med vores allesammens kære affald de kommende år.
Faktisk så store, at vi kan kalde det et paradigmeskifte, selv om ordet desværre er blevet forbundet med noget helt andet på Christiansborg.

Tak for beholderne
I de nuværende affaldsplaner skruede kommunerne voldsomt op for sorteringen hjemme ved private husstande, og tak for det.
Der er kommet tusindvis af nye beholdere ud, så borgerne i det meste af landet får hentet madaffald, metal, plast, papir og glas i en beholder derhjemme.

Affaldsbranchens ordbog
Resultatet er målbart: Meget mere genanvendelse.
Hov, der skrev jeg lige et ord, jeg ikke bryder mig om. Så jeg bliver nødt til at komme med en ordforklaring.
I affaldsbranchen har man vedtaget, at genanvendelse er, når materialer bliver brugt igen. Altså: din brugte avis, som bliver nyt papir eller pap.
Genbrug - det er når en anden får eller køber dine aflagte sko.
Almindelige danskere kender naturligvis ikke forskellen, men nu kører jeg videre med den i resten af artiklen.

Køb brugt, reparer, byt, del, lej
For paradigmeskiftet er nemlig, at vi nu skal til at genbruge langt mere. Vi skal købe brugte eller reparerede ting, vi skal reparere, vi skal bytte, vi skal dele og vi skal leje. Gør vi det, skal der produceres færre nye varer. Det sparer energi og CO2, og det betyder, at vi får mindre affald.
Der er så et par fordele mere: Forbrugerne sparer penge, da det er meget billigere at købe brugt end nyt. Og det andet er, at det skaber nye arbejdspladser i Danmark. Handlen med genbrugsvarer er lokal, og reparation foregår også tæt på forbrugeren.

Spændende aktiviteter på vej
Det vil kommunerne fremme i de nye affaldsplaner, som træder i kraft her i de kommende år. Der kommer en lang række spændende aktiviteter og tilbud. Det kan være genbrugsbyggemarkeder, materialebørser, gør-det-selv værksteder og byttemarkeder. Og du vil måske opleve, at du kan tage varer eller materialer med hjem fra genbrugspladsen.
Det bliver ekstra spændende at arbejde med affaldskommunikation i de kommende år :-)

Ingen kommentarer: