tirsdag den 31. juli 2018

Penge er et alt for fattigt formål

Med jævne mellemrum hører og læser jeg den påstand, at private virksomheder kun har 1 formål: At tjene penge.
Det får lov at stå uimodsagt, og det irriterer mig. For det passer simpelthen ikke.
En virksomhed er til for at gøre noget godt for kunder og medarbejdere. Den er til for at dyrke den faglighed, som er virksomhedens grundlag.

Opgaven er drivkraften
Min drivkraft i Tankegang er at løse spændende opgaver sammen med kommunerne - og få dem til at lykkes. Min drivkraft er, at vi i Tankegang udvikler os til fremtidens krav fra kommunerne og bliver ved med at være en spændende og idérig virksomhed. Og min drivkraft er at bidrage til at gøre Danmark en lille smule grønnere og en lille smule mere åbent og demokratisk.

Vi skal have overskud
Penge og overskud er ikke ligegyldigt. Det er en simpel nødvendighed. Tankegang skal tjene penge, så vores virksomhed kan drives videre og kan udvikle sig. Vi skal tjene så mange penge, at vi har råd til at få underskud, når konjunkturerne går skævt eller vi er uheldige.
På samme måde er det med tømreren, automekanikeren, revisoren, landmanden, telefonselskabet og for Grundfos. De skal tjene penge for at kunne fortsætte og for at kunne udvikle sig. Men det er ikke selve formålet med virksomheden.

Den rige tømrer
Tømreren og hans svende og lærlinge kører ikke ud og sætter vinduer i hos fru Jensen, for at mester skal blive rig. De gør det, fordi fru Jensen bliver glad, fordi det er vigtigt at sætte vinduer i på den rigtige måde, og selvfølgelig fordi de får løn og tjener penge på det.
En god løn eller et flot overskud er en del af arbejdsglæden, og det giver tryghed. Men det er kun en del.

Dollartegn og underskud - nej tak
Som kunde vil du ikke handle med nogen, der har dollartegn i øjnene. De skal brænde for at give dig en god service og/eller et godt produkt til en fornuftig pris. Så en virksomhed, hvis eneste formål er at tjene penge, vil aldrig blive en succes.
Men du vil heller ikke handle med nogen, der ikke kan tjene penge. En virksomhed, der har et pænt overskud, er en god og solid virksomhed, som kunderne kan regne med. Som kunder vil vi også gerne have, at medarbejderne har det godt og trives i den virksomhed, vi handler med.

Fire sider af samme trekant
På den måde hænger tingene sammen i mit lille hoved. Den gode virksomhed brænder for kunderne, medarbejderne, virksomhedens faglighed og for at skabe en god økonomi. Det er fire sider af samme trekant. Derfor er det så svært :-)

Tænk på det, næste gang nogen slår fast, at private virksomheder kun er til at for at tjene penge. Det er alt for fattigt. Men vi SKAL tjene penge.
Det skal du jo også.

Ingen kommentarer: