tirsdag den 17. juli 2018

Undersøgelser går agurk

Her i sommervarmen kniber det med nyheder ud over sport og Trump. Så er der heldigvis undersøgelser og statistikker at ty til. Dem får vi mange af for tiden. Konklusionerne kan være skarpe, men når man går lidt i dybden med indholdet, er det ofte et tyndt skrog uden kød.
Der var to morsomme eksempler i går.

De gamle får ikke besøg
Fra morgenstunden kunne DR afsløre, at under 40 pct. af danskere over 75 år får et forebyggende hjemmebesøg fra kommunen. Hele morgenen var vinklen, at nogle kommuner simpelthen ikke tilbød besøget, men det måtte DR rette igen. Alle følger loven, men nogle steder ønsker meget få borgere at byde en medarbejder fra kommunen indenfor.
Der var så nogle folk fra interesseorganisationer, som fortalte, hvor vigtigt det er med den forebyggende indsats, og det har de også helt ret i.

Andre tilbud er ikke med i statistikken
Men når nogle kommuner har meget få besøg, kan det skyldes, at de har andre tilbud, som bringer dem i kontakt med de ældre over 75 år. Det fremgår bare ikke af statistikken, fordi den kun omhandler de forebyggende besøg i de ældres hjem.
Kommunerne har fokus på forebyggelse og besøgene kan være en af mange gode aktiviteter. Min konklusion: Fint at blive orienteret om problemstillingen, men ingen reel historie.

Klassikeren: Lukkedage i børnehaven
Så var det TV2s tur. De tog klassikeren med lukkedage i institutioner op, og hittede på en rundspørge til kommunerne. 40 pct. af kommunerne lukker op til flere institutioner i forbindelse med ferien. Det betyder, at de børn, der skal passes i ferien, måske skal afleveres og hentes et andet sted end sædvanligt. TV2 havde fundet en bekymret forældrerepræsentant, som mente, det var problematisk for børnene at komme ud af deres faste rammer.
Så skulle der en case på. Det var SFOerne i Helsingør, som alle var lukket, og så blev børnene samlet på et stort legeområde i byen. Det var børnene helt vilde med, fremgik det af en skøn reportage. Og det var, fordi det var nyt og spændende.
Så røg den historie.

Dyr service i ferien
Men måske var der en historie. Hvis rundspørgen står til troende, har 60 pct. af alle kommuner alle institutioner åbne, selv om der er meget få børn. Hvad koster det pr. barn at opretholde så dyr en service? Har kommunerne virkelig råd til det?
Jeg tror ikke, det passer. Men det kunne da være interessant, hvis et medie en dag ville tage den vinkel op i stedet for, at vi altid skal høre om det overgreb mod børnefamilierne som de udskældte lukkedage præsenteres som.

Ingen kommentarer: