tirsdag den 15. november 2016

Trump mod eliten

Landets tusindvis af USA-eksperter er enige om, at Trump vandt præsidentposten, fordi han kunne sætte ord på den brede befolknings modstand mod eliten.
Og så bliver de enige med hinanden om, at den samme tendens slog igennem ved Brexit-afstemningen i Storbritannien og ved det seneste folketingsvalg i Danmark, i Sønderjylland.

De dårlige gamle dage
Konklusionen er, at nu må den politiske elite lære at lytte til folkets røst.
Den køber jeg ikke. Slet ikke.
Jeg er ikke enig med texanere, englændere og sønderjyder i, at nationerne skal lukke sig om sig selv. Jeg er ikke enig i, at vi kan bringe USA, England eller Danmark tilbage til gamle dage, hvor vi ikke var afhængige af resten af Verden.

Mure skaber mistillid - ikke frihed
Og jeg er helt uenig i, at det vigtigste for vores samfund er at forhindre folk fra andre lande i at flytte hertil.
Mure skaber hverken velstand, lykke eller frihed. De skaber mistillid og frygt.
Folk, der higer efter magten, må have højere mål end at tale et tavst flertal efter munden. De må sige deres mening og præge samfundet i den retning, som skaber en bedre verden for os alle.
Den udskældte elite må holde fast i sine politiske mål, drømme og visioner. Ellers har vi ikke brug for den.

Tal til - og med - vælgerne
I disse år er de gamle partier i defensiven overalt på kloden. Det må ikke forlede dem til at tilpasse deres holdninger til folkestemningen.
Svaret må være at tale i et sprog, som appellerer til flere vælgere. Her kan de lære noget af Barack Obama. Der skal flere drømme på bordet. Der skal flere følelser og mere varme. De skal tale mere ud fra folks hverdag, og de skal oversætte drømmene med letforståelige, konkrete forslag.
Det er ikke plat eller populistisk. At tale til og med vælgerne på en måde, som tager dem alvorligt - det er seriøst.

Hav hjertet med
Slut med de tekniske forklaringer og udredninger. Lad eksperter og embedsmænd om dem. Politikerne skal drømme højt og have hjertet med - og det skal vi som vælgere opleve og mærke.
Hvis politikerne evner det, er det helt overflødigt at skælde ud på muslimer, EU og globaliseringen. Det er på tide, at vi vælgere hører en positiv historie om det gode samfund, politikerne vil bygge sammen med os.

Ingen kommentarer: