søndag den 12. juni 2016

Tankegang sælger forsnak

Vores program på Folkemødet. Ses vi?

I denne weekend har jeg skrevet fire interviews med personer, der er blevet inddraget i stedet for at blive informeret. Jeg skal bruge dem til en workshop på Folkemødet på fredag, hvor overskriften er kommuneinddragelse.
Det var en skøn oplevelse at tale med de fire kilder - en skoleelev, en spejderleder, en pladsdame og en pensionist. Alle berettede om gode oplevelser og alle forklarede mig, at det var meget bedre at spørge borgere og ansatte på forhånd end blot at informere dem.
Det passer lige ind i sloganet for Tankegangs og Teknologirådets telt på Folkemødet: Forsnak giver mindre bagsnak.

Stadig nyt for mange
Inddragelse bliver en større og større opgave for Tankegang, og derfor er dejligt at opleve, at det giver mening for dem, der bliver udsat for det. Men det er stadig så nyt, at folk ikke rigtigt har vænnet sig til det.
Forleden stod jeg for et dialogmøde om en international kulturdag i Frederikshavn. Vi havde indbudt en række foreninger, som var med til sidste års arrangement, og der var to punkter på programmet: Evaluering af 2015 og planlægning af 2016.

Tak for en god aften
Deltagerne kom med fine input og rigtig gode idéer til forbedringer. Vi fire i den lille arbejdsgruppe, som planlægger dagen, sagde ja til det hele. Vi havde selv en idé, som mødedeltagerne ikke brød sig om, og så skrinlagde vi den. Flere gange sagde folk: Jeg synes, I skal... eller I skulle måske overveje, at ... Og hver gang svarede jeg, at vi taler om det her og finder ud af det sammen. Det var deltagerne lidt forundrede over men meget tilfredse med. Da mødet var slut, kom flere hen og gav hånd og takkede hjerteligt for en god aften.

Vigtigst: Gør det
Der skal ikke så meget til for at involvere folk. Det vigtigste er beslutningen om at gøre det. Og så at huske, at det ikke gælder om at overbevise folk om noget eller få dem til at gøre noget bestemt. Det gælder om at engagere dem, og det gør man ved give dem ordet, lytte til dem og have en fornuftig snak med dem. Det må også gerne være lidt sjovt undervejs.

Kæmpe behov
Det er forsnak, og det er ved at være den vigtigste vare på hylden hos Tankegang. Der er et kæmpe behov hos kommunerne og forsyningsselskaberne for at involvere borgerne i små og store projekter på en åben og lyttende måde. Gør de ikke det, reagerer borgerne på Facebook eller i lokalpressen, og så kommer der alt for meget besværlig, tidskrævende, dyr og skadelig bagsnak. Det er ikke sjovt, og det er ikke en god oplevelse for nogen.

Ingen kommentarer: