søndag den 9. november 2014

Din bil bliver en app


Google er på vej i Californien. Er du med?
Vil du
- spare 30 pct. på dine kørselsudgifter?
- læse, lege, spille eller arbejde, mens du kører bil?
- slippe for kø og parkeringsbøder?
- være med til at afskaffe forurening fra bilkørsel?
Altsammen uden at miste fleksibiliteten og friheden.

De fleste vil svare ja til alle spørgsmål. Du kan sætte V-tegn ud for alle punkter senest om 10 år. Så kan du skifte din benzinsluger ud med en app, der giver dig adgang til at blive transporteret rundt i en selvkørende elbil.

Ikke en vild drøm
Det er ikke en vild vision. De selvkørende biler fiser allerede lystigt rundt på vejene i Californien, hvor staten har udstedt licenser til Google og et par andre selskaber.

Her er din fremtid med en bil-app:
Du skal møde på arbejde kl. 8, og bestiller en bil til at køre dig derned. I god tid kommer der en selvkørende bil forbi og samler dig op. Har du et medkører-abonnement, kører bilen måske forbi og samler et par andre op. Så kører du billigere.
Du kan vælge at køre hjem på et fast tidspunkt, inden for et bestemt tidsrum eller simpelthen bestille en bil spontant. Jo mere fleksibilitet, du giver systemet, jo billigere er det.
Skal du på weekendtur med familien, bestiller I en bil for jer selv og plotter en tur ind. Når du kommer til hotel, sommerhus eller familie og venner, kører bilen ud på andre opgaver. I bestiller en ny, hvis I skal ud at køre en tur - og selvfølgelig til hjemturen.

Glem forsikring, parkering og vinterdæk
Du betaler for app'en og for de ture, du kører. Ingen forsikring, ingen bøvl med vinter- og sommerdæk og med parkering.
Der er ingen spritbilister på vejene, og ingen, der kører for stærkt eller overhaler hasarderet. Der kan godt være nogen, der taler i mobil eller sender mail, mens de kører, men det betyder ingenting for sikkerheden.
Hvad så, hvis man bare skal til bageren søndag morgen? Ja, så bestiller man en bil - hvis ikke bageren har én, der kører rundt til kunderne.

Større end din nabos
Du synes måske, det er ucharmerende, at du ikke kan bruge en årsløn på en rigtig dyr bil, som naboen kan være misundelig på. Så må du købe en luksus-app, hvor du kun kører i de fineste biler. Det kan ikke blive så dyrt som en BMW - så du må finde noget andet at blære dig med.
Google og en række andre teknologi- og bilfirmaer drøner løs med at udvikle teknologien. Jeg er helt sikker på, at den er klar om få år.
Så mangler vi bare det sidste for at gøre visionen til virkelighed: Dig. Hvad siger du?

Kom med den
Jeg er helt sikkert med. Jo før, jo bedre. Jeg kører 40-50.000 km om året til kommuner rundt i landet, og de mange timer bag rattet vil jeg gerne erstatte med skrive-, maile- og holde Skypemøde-tid.

Ingen kommentarer: