onsdag den 5. november 2014

50 økolandsbyer i Danmark

På en grå dag ser det ikke så fristende ud i udkanten af Hundstrup

I dag besøgte jeg en af Danmarks største økolandsbyer. Den ligger på Sydfyn i den tidligere Egebjerg Kommune temmelig langt ud på landet.
Stedet hedder Den Selvforsynende Landsby og her bor 30 voksne og 37 børn i energivenlige huse, de selv har bygget af genbrugsmaterialer. De dyrker jorden i fællesskab og gør, hvad de kan for at producere så lidt affald som muligt.

A la Bonderøven
Det er ikke flip og hashtåger og maoistiske studiekredse. Det er velfungerende mennesker, som forsøger at indrette sig på en mere bæredygtig måde end os andre. De fleste går på arbejde, men der er også plads til førtidspensionister i det lille samfund.
Den oplagte metafor er, at de lever nogenlunde som Bonderøven fra DR.

Det var regn- og blæsevejr, da jeg var ude på stedet, så det så ikke så charmerende ud. Men en klar sommer- eller forårsdag, hvor alle er ude for at hygge sig eller arbejde i marken, kunne jeg godt blive grebet af idéen.
Den er i hvert fald god nok til, at jeg gør lidt reklame for den i denne snævre kreds.

Et godt liv
Der findes ialt 50 små og store økolandsbyer rundt omkring i landet, og der er hele tiden nye på vej. Jeg har surfet lidt rundt på deres hjemmesider og på omtalen af dem, og det virker på mig som folk, der bare vil leve et godt og harmonisk liv. De er ikke missionærer, som vil pege fingre af os andre eller vil spænde os for en bestemt vogn.
Men det er en god historie, og de har de lokale foreninger i Svendborg også opdaget. Den Selvforsynende Landsby har hvert år ca 50 rundvisninger. Det kan være skoleklasser, foreninger eller virksomheder, som gerne vil se de hjemmebyggede huse og høre om det fællesskab, der er bygget op i landsbyen.

Kommunen som medspiller
Nu nævnte jeg Egebjerg Kommune i indledningen. De gode folk hos Erik Stoumann på kommunekontoret i Vester Skerninge var meget positive medspillere, da initiativtagerne for omkring 10 år siden søgte steder at gøre deres idé til virkelighed.
Dermed fik kommunen et spændende aktiv og nye indbyggere, som bidrager til livet i en af de små landsbyer.
Det er der mindst lige så meget brug for i dag rundt omkring. Derfor håber jeg, at kommunerne ser positivt på ansøgninger fra folk, der vil etablere økolandsbyer. Det passer perfekt ind i kommunens planer om at arbejde for mindre CO2 udledning og lavere energiforbrug. Her er nogle folk, som vil gøre noget ved sagen i praksis.

Du får lige et par links
Den Selvforsynende Landsby på Sydfyn: http://selvforsyning.dk/wordpress/
Landsforeningen for Økosamfund: http://okosamfund.dk/

Ingen kommentarer: