mandag den 15. september 2014

Har Sverige demokrati?

Langt de fleste vælgere i Sverige stemmer uden at vide, hvem de kan stemme på. Det gør to danske forskere opmærksom på i denne artikel fra Politiken http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE907822/hvor-demokratisk-er-sverige/

De svenske partier skal selv sørge for at dele stemmesedler ud med deres kandidaters navne på alle valgsteder. Og de partier, der ikke sidder i Rigsdagen i forvejen, skal selv betale for at trykke alle stemmesedlerne.

Det er to væsentlige forhold, som alt i alt ville betyde, at valgobservatører fra OSCE næppe ville godkende det svenske valg som retfærdigt.

Spærregrænse
Dertil kommer den svenske spærregrænse på 4 pct. Den ramte i går et af de nye partier, som opnåede 3,1 pct. af stemmerne. I Danmark ville de have fået 5 medlemmer i Folketinget. I Sverige får de 0.

Er det demokrati? Nja. Det er bedre end i Tyskland, hvor man skal have 5 pct. og i Tyrkiet, hvor man skal helt op på 10 pct. for at få sine folk i parlamentet.

I Finland og Holland er der ingen spærregrænse.

Valgobservatører, kom endelig
Af artiklen fremgår det, at Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt har anbefalet at sende valgobservatører til Sverige for at bedømme valget. Glimrende idé.

De skulle også tage til Danmark. Vi bør tåle, at vores valghandling bliver kigget kritisk efter i sømmene af uvildige internationale eksperter. Det vil også øge troværdigheden af OSCEs kritik af valg i andre lande.

20.000 gennemdokumenterede underskrifter
Og når de er i Danmark, kan de passende se på reglerne for at få godkendt nye partier til et folketingsvalg. Det kræver 20.000 vælgereklæringer, og kravene til dokumentation af underskrifternes rigtighed er strammet så voldsomt, at det kræver en kæmpe organisation og tusindvis af timers arbejde at få lov at stille op.

De etablerede partier skal ikke igennem den mølle. De får til gengæld millioner af kroner i støtte fra staten til deres politiske arbejde. Jo flere stemmer ved det seneste folketingsvalg - jo flere penge.

Er det demokratisk? Muligvis, men det er et reelt problem for vores demokrati.

Demokrati i resten af Verden
Som de fleste andre danskere er jeg stolt af vores demokrati. Og jeg ønsker den styreform udbredt til hele Verden. Det er vigtigt, at vi i Norden yder en indsats for at hjælpe andre lande med at afvikle retfærdige valg. Det er jeg også stolt af.

Derfor har vi en særlig forpligtelse til at feje for egen dør og sørge for, at vores eget system er så godt som muligt. Det er ikke tilfældet i Sverige -  og på nogle punkter heller ikke i Danmark.

Vi er overhovedet ikke i nærheden af at være udemokratiske, men derfor kan der stadig være plads til forbedringer. Dem skal vi gennemføre. Det vil være godt for demokratiet.

Ingen kommentarer: