tirsdag den 14. januar 2014

Nulskrald - et mediehit

Lene Høg fra AVV fortæller om Nulskrald
i TV Nords bedste sendetid.

Tophistorie i Nordjyllands Radio tirsdag morgen kl. 6.30 og 7.30.
4 minutters direkte interview i Radio 24Syv.
7 minutters indslag i Videnskabens Verden på P1
Tophistorie i TV Nord tirsdag aften.

Det er dagens mediehøst for Danmarks første Nulskraldlandsby Tversted oven på mandag aftens kick-off i Klitgården. Her mødte 120 Tverstedborgere frem for at sætte gang i projektet, hvis mål er at lave så lidt skrald som muligt.
Det løber hele året for alle interesserede i Tversted.

Det fortsætter i Tversted
Siden, Tankegang, AVV og Aalborg Universitet lavede det første pilotprojekt for et år siden, har Nulskrald været et hit i medierne. Og det fortsætter glædeligvis i Tversted.

Hvordan kan det nu være, at affaldssortering pludselig bliver en stor historie?

Svaret finder vi i nyhedskriterierne. Jeg tror personligt, at identifikation er den stærke her. Alle tv-seere, avislæsere og radiolyttere kan forholde sig til affald. Det har de i hånden hver dag, og de har sikkert også en holdning til det.

Bare det var mig
Identifikation plejer vi at oversætte med "bare det var mig" eller "godt, det ikke er mig", og jeg tror, Nulskrald rammer lidt af begge dele. Langt de fleste danskere har lidt dårlig samvittighed over deres eget høje forbrug og den store mængde affald, det fører med sig. Så rigtig mange ville ønske, at de var mere bevidste og var bedre til at sortere fra, så de havde lidt mindre dårlig samvittighed. Samtidig lyder det ualmindeligt bøvlet for de fleste, at man skal pille alting fra hinanden og lægge det i 8-10 forskellige kasser, æsker eller poser.

Så mens, vi ser og hører på folkene i Tversted, kan der køre en lille film for vores indre biograf, hvor vi selv overvejer, hvad vi vil gøre. Personligt håber jeg, at det kan få nogen til at gøre tingene lidt anderledes. Bare lidt. Det er derfor, vi har sat Nulskrald i søen.

De 10 største problemer
Der er også et nyhedskriterium, som hedder væsentlighed. Her tager Nulskrald også kegler. Affald er et af Verdens 10 største problemer, og det kræver personlig stillingtagen at løse det.

Så er der sensation. Aah. Det kan Nulskrald vist ikke helt leve op til. Det er ikke sensationelt, men for mange er det nok overraskende at nye måder at arbejde med affald og borgerinvolvering på kommer fra en landsby i Tversted. Det plejer at være Vesterbro, der rykker.

Ikke noget klinket
Der er nok ikke én forklaring på mediernes interesse for Nulskrald. Men det er en historie, jeg kan bruge. Jeg møder alt for ofte kommunale ledere og folk fra forsyninger, som forklarer, at den lokale presse kun interesserer sig for negative historier og politiske slagsmål. Så de skal ikke have klinket noget, de kære ledere.

Nulskrald er et bevis på, at vores lokale, regionale og landsdækkende presse gerne vil fortælle en positiv og bekræftende historie om væsentlige problemer.

Bare der er almindelige mennesker med.

Ingen kommentarer: