torsdag den 16. maj 2013

Den Sydvestjyske Venstrepresse

Fed overskrift, ikke?
Det dufter af bønder, ternede kasketter og Grundtvig-Koldsk højskole.
Men jeg skal absolut ikke gøre nar af Den Sydvestjyske Venstrepresse. Solle er nemlig blevet medejer af foretagendet. Hendes far har været aktionær i mange år, og har nu splittet aktieposten op, så alle børnene har en andel af den lokale avis i Esbjerg.

Interessant aften
Det er ikke nogen fed forretning, men aktien giver adgang til selskabets generalforsamling - med ledsager - og den begivenhed var vi så til for et par uger siden. Det var en rigtig interessant aften for mig, der har en skummel fortid i provinspressen.
Selskabet, der for nemheds skyld kalder sig for DSVP, ejer halvdelen af JydskeVestkysten samt nogle lokale ugeaviser, et reklameburau og et par medieaktiviteter mere.

Berlingske sælger ud
Hovedaktiviteten er avisen. DSVP er det gamle Vestkysten. Esbjerg-avisen blev fusioneret med Jydske Tidende for mange år siden, og derfor ejer den lokale Venstrepresse halvdelen af JydskeVestkysten, mens Berlingske ejer den anden halvdel.
Berlingske er til salg og på generalforsamlingen fortalte formanden, at Den Sydvestjyske Venstrepresse gerne vil købe den anden halvdel af JydskeVestkysten. Selskabet har lagt penge til side og belånt bladhuset i Esbjerg, så der skulle være kapital til at bringe avisen tilbage på lokale hænder.

En god nyhed forVestjylland
I går kom så nyheden om, at handlen er på vej. DSVP forhandler om at købe den anden halvdel af JydskeVestkysten samt Ringkøbing - Skjern Dagblad og tilhørende ugeaviser plus et avistrykkeri.
Det er da spændende! En god nyhed for Vestjylland, vil jeg mene.

Overskud fra bundløst hul til Vestjylland
Solle og hendes familie og de mange andre små aktionærer i Den Sydvestjyske Venstrepresse er bedre ejere end Berlingske Media, som ejes af en engelsk kapitalfond. Spørg bare på de små velfungerende aviser i Ringkøbing, Holstebro og Viborg. De laver hvert år et nydeligt overskud, som bliver hældt i et nærmest bundløst hul i den forgældede kæmpekoncern. Fremover vil alt overskud fra JydskeVestkysten og Ringkøbing - Skjern Dagblad gå til at konsolidere og udvikle det store bladhus.

Ny digital strategi
Den anden nyhed på generalforsamlingen var en beskrivelse af JydskeVestkystens nye digitale strategi. Fra juni 2013 er langt det meste indhold på jv.dk forbeholdt abonnenter. Holder man papiravisen, kan man frit læse alt på internettet eller en app. Man kan også købe et digitalt abonnement. Stoffet kommer ud på de digitale platforme, efterhånden som det er færdigt, så store dele af morgendagens avis vil kunne læses på nettet om eftermiddagen og om aftenen.
Det bliver spændende at se, om det giver nye kunder.

Det unikke, lokale stof
Grundlaget for det hele er det lokale stof og det lokale engagement. JydskeVestkysten holder glimrende fast i, at avisen prioriterer det lokale stof allerhøjst. Det kan læserne ikke få andre steder, og det skal JydskeVestkysten overleve på. Papiravisen dør måske i løbet af nogle år, men det lokale stof vil der fortsat være behov for - og forhåbentlig også nogen, der vil betale for.
Ellers kan vi ikke komme til generalforsamling. Med buffet og det hele.

Ingen kommentarer: