Der er opstået lidt hysteri, fordi op til flere fredelige mennesker nu er blevet idømt 7 dages fængsel for at have en eller flere knive liggende i bilen. En af dem mistede sit arbejde, fordi der kom en plet på straffeattesten.
Justitsminister Brian Mikkelsen (K) mener, at politi og domstole har misforstået lovens intentioner. Han vil afvente en dom i Højesteret og så muligvis lave loven om.
Misforstået?
Inden loven blev vedtaget, advarede gode kræfter imod den. De havde to hovedargumenter.
1. Loven kan ramme uskyldige, som tilfældigvis har en kniv til fredelige formål på sig eller i bilen.
2. Minimumsstraffen på 7 dages fængsel er et misfoster. Det fratager domstolene mulighed for at vurdere den enkelte lovovertræders personlige forhold.
Brian Mikkelsen og de øvrige politikere afviste begge kritikpunkter. De brugte ord som 0-tolerance og understregede, at de ikke ville være blødsødne, når det gjaldt vold, overfald og knivstikkeri.
Så de ligger, som de har redt.
Politi og domstole skal ikke gætte på politikernes intentioner. Vi har nemlig en tredeling af magten her i landet - den lovgivende, den udøvende og den dømmende.
Den lovgivende udsteder lovene. Det sker ud fra de ønsker og intentioner, som et stort eller lille flertal i Folketinget har. Justitsministeriets dygtige jurister omdanner de politiske tanker til lovtekster og bemærkninger, som ikke er til at misforstå. Dem skal politi og domstole arbejde efter - og ikke andet. Hvis den enkelte politimand og dommer gav sig til at gætte på, hvad et flertal i Folketinget mener i denne uge, så ville vi få en meget utryg retstilstand i Danmark.
Det er meget uheldigt, at et stort flertal i Folketinget med åbne øjne har valgt at kriminalisere fredelige danskere. Men det er direkte pinligt, når de samme politikere skyder skylden over på andre.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar