lørdag den 30. juni 2007

Skøre fyre i Frederikshavn

I denne weekend er der Tordenskioldsdage i Frederikshavn. For 10. år i træk klæder over 1000 mennesker sig ud i 1717-tøj og render rundt nede på havnen og leger Tordenskiolds by. Det er sjovt, og det er efterhånden en ret stor forretning med en millionomsætning. Det er også en vigtig turistaktivitet for Frederikshavn.
Lige som med Palmestranden er det par skøre fyre i byen, der har opfundet Tordenskioldsdagene. Selv da flaskerne var tomme i idéfasen havde de ikke drømt om, at det skulle blive så stort et arrangement, som det siden har udviklet sig til.
Selv fik jeg i ædru tilstand en idé om at udgive en avis om og under Tordenskioldsdagene. Den hedder Hva Dælen, og kører nu på fjerde år. Første gang var det 16 sider, som vi producerede færdig fredag aften efter første halvdel af arrangementet. Så delte vi bladet ud dagen efter i hele Nordjylland.
Nu er det delt op i to, så den første udgave kommer tre uger før arrangementet, mens den aktuelle del på 4 sider kommer lørdag morgen med dugfriske reportager fra fredagen.
I dette års udgave har vi ryddet forsiden for at dokumentere en ny idé, som et par skøre fyre har ført ud i livet under Tordenskioldsdagene: Et skib, der synker og hæver sig selv igen.
Hele foråret har de gået og sat tanke på en gammel fiskekutter, og under fredagens teaterstykker under Tordenskioldsdagene blev deres fartøj skrevet ind i stykket som svenskere, der lå på lur. Skibet blev skudt i sænk, og forsvandt stille og roligt ned under havoverfladen. Efter teaterstykket blev det helt uden besvær hævet igen. Hemmeligheden er nogle store vandtanke, som bliver fyldt og tømt.
Lørdag aften blev skibet sænket igen, og kommer sikkert op til overfladen. Den skøre idé er fuldbragt, men jeg er sikker på, at folkene bag ikke har fået nok. Der er mere vanvid i dem - og i Tordenskioldsdagene, og i mange andre i den by, vi med et fint ord kalder for Freshavn.

2 kommentarer:

Arne M sagde ...

Hej Stener!
Jeg har set den samme ide i Las Vegas i sommers.

Arne M sagde ...

AHej Stener
Undskyld, indlægget gik af, mens jeg fumlede med teknikken:
Men altså: Jeg har set den samme ide i Las Vegas i sommer. Foran et kasino er anlagt en kæmpe lagune,hvor to fregatter udkæmper et søslag med bulder og brag og plask i vandet. Til sidst går den ene under og forsvinder i vandet. Når projektørerne er slukket og publikum gået, stiger skibet af bølgerne påny og køres ud i kulissen og er klar igen til at gentage det hele halvanden time efter.
Måske kan Freshavn blive et nyt Vegas?
Tak for en god og underholdende blog.
Arne Mårup