søndag den 24. juni 2007

Plejer (ikke at) strejke

FOA = Fuldstændig Overset Arbejde.
Sådan står der på flere af de bannere, strejkende plejere lufter foran deres lokale rådhus eller Christiansborg i disse dage.
Det er en flot aktion, som de fleste danskere har sympati med. Vi falder for de djærve vestjyske kvinder, der efter 20-25 års slid på plejehjemmet er gået i strejke og forklarer om en meget lav løn, der ikke flytter sig ud af stedet.
I starten ville de have 1000 kr. mere om måneden, men det krav er på få dage vokset til både 5- og 7000 kr. Så begynder det at knibe med vores sympati. For der er mange andre, der også trænger til et seriøst løft i lønnen, og hvis (vi) alle får det, har det ingen effekt. Så er vi tilbage i 70ernes superinflation, der mere end åd lønstigningerne.
Lønnen ER et problem for plejepersonalet, men det grundlæggende er teksten på banneret. Arbejdet er overset. Plejerne får simpelthen ingen anerkendelse.
De skal bare passe de gamle. Tv-stationerne løber efter dem med skjulte kameraer, og selv om der er tale om uhyrlige enkeltsager, rammer det hele branchen.
Plejerne skal simpelthen anerkendes - af de pårørende, af kommunal- og landspolitikere og af os, der betaler deres løn gennem skatten.
En del af anerkendelsen er løn, men den vigtigste del er positivt ledelsesmæssig og politisk fokus. Der skal være politisk og ledelsesmæssig prestige i at arbejde for en god pleje i kommunerne. Det starter med politiske visioner og værdier, der afføder krav til ledelserne og ender med en god service hos den enkelte borger.
Fra mit arbejde ved jeg, at en række kommuner sætter spændende og ambitiøse projekter i gang, og jeg er sikker på, at mange af dem vil bære frugt.
Men jeg har også en fornemmelse af, at de ikke er båret af en politisk entusiasme. Den er nødvendig for at opnå anerkendelse af området, og det kan plejestrejkerne forhåbentlig medvirke til at skabe.

Ingen kommentarer: