mandag den 13. september 2021

Flot valgtema i Norge

 


Det norske valg er afgjort efter en valgkamp, der har været præget af ét stort og strategisk vigtigt spørgsmål, der berører alle nordmænd: Skal vi slukke for olieboringerne, og vinke farvel til de mange arbejdspladser og penge, der følger med arbejdet i Nordsøen?

Ikke om - men hvornår
Svaret kommer ikke lige dagen efter valget, men den brede demokratiske debat om emnet er helt nødvendig. For i realiteten er spørgsmålet ikke, OM Norge skal holde op med at udvinde, men HVORNÅR.

Lige nu er beslutningen uoverskuelig og utryg for mange nordmænd, så det er rigtigt positivt, at der er kommet en bred, folkelig debat om spørgsmålet. Folkelig forståelse og accept af beslutningen gør det meget nemmere for Norge at komme videre efter olieeventyret. Og den slags tager tid.

Jeg tror, at Stortinget om få år sætter en slutdato på Norges olieproduktion. Og jeg håber, at den slutdato bliver så tidlig som muligt. Gerne før 2050, som Danmark har besluttet.

År for år bliver det tydeligere og tydeligere for os, at vores jord ikke længere kan holde til det, vi mennesker udsætter den for. Behovet for at droppe olie, kul og naturgas bliver mere og mere presserende.

Rig på klodens bekostning
Norge er et umådeligt rigt land. Denne rigdom bygger på olieindustrien, som vi nu alle ved er meget problematisk for vores fælles klode. Det er et moralsk dilemma for den enkelte nordmand og for hele Norge at blive ved med at leve et liv i overflod og dermed være medansvarlig for ubærlige katastrofer verden over. Alene derfor tror jeg, at beslutningen kommer inden for få år.

Det andet argument er det strategiske. Solen er ved at gå ned over olieindustrien. Den har ingen fremtid for sig, og det er tåbeligt af et oplyst land som Norge at satse på en udsigtsløs branche som fremtidens levebrød. 

8700 millarder i opsparing
Omstillingen til nye tider må i gang, og her er nordmændene så heldige og kløgtige, at staten har sparet et absurd højt beløb sammen i sin oliefond. 8700 milliarder kroner. Så der er rigeligt råd til at investere i en bæredygtig fremtid til gavn for de kære nordmænd og vores allesammens klode.

Det er jeg helt sikker på, at vores norske venner kommer til at gøre, uanset regeringens sammensætning.


Ingen kommentarer: