tirsdag den 27. marts 2018

Problemer vi ikke kan løse

Verden er fuld af problemer, vi ikke kan løse. Jo klogere, vi bliver og jo mere avanceret teknologi, vi får - jo flere uløselige problemer bliver der.

Israel og Palæstina
Konflikten i Mellemøsten er kongeeksemplet. Den kan ikke løses, men parterne og vi andre kan håndtere den. - bedre end i dag. Men problemet bliver aldrig løst, så israelerne og palæstinenserne hver for sig er tilfredse.
Ulighed i verden kan heller ikke løses. Ikke engang i det rige Danmark. Men vi kan arbejde med uligheden og gøre den mindre.
Sult og fattigdom bliver heller ikke fikset. Aldrig nogensinde. Det går bedre nu end nogensinde før i verdenshistorien, men det er fortsat et massivt problem.
Ligestilling mellem kønnene er også et evigt problem, som vi kan arbejde med, tale om og gøre noget ved. Men løse det kan vi ikke.
Kriminalitet, grådighed, vold, racisme og seksuel undertrykkelse er andre problemer, vi ikke kan løse.

Vi vælger nye problemer
Vi vælger folk til at løse problemerne, men det skaber bare nye problemer. Så beskylder vi dem for at være magtsyge, grådige og verdensfjerne. Og i nogle tilfælde er det desværre også rigtigt. Så er det problemet.
Også på det personlige plan er vores liv fuld af eksempler.
Der er familiesammenkomster, som altid skaber konflikter. Der er små stridigheder om tv-kiggeri, sengetider, rengøring, indkøb og bilkørsel, som ægtefolk aldrig bliver enige om. Det er et problem.

Der er hele tiden noget
Eller også er det ikke. Det er livet. Det er et vilkår i store og små fællesskaber, at der hele tiden er noget, som vi kan gøre bedre. Der er hele tiden menneskelige svigt, fortielser og forglemmelser.
Det forsvinder aldrig, men det priviligerede ved at være menneske er, at vi trods alt kan gøre noget ved mange af de problemer, vi står med. Jeg synes, også det er en forpligtelse.
Problemerne bliver ikke mindre ved at problematisere dem men ved at arbejde med dem og tale om dem. Det er mit ansvar, og jeg skal nok gøre noget ved det.
Konflikten i Mellemøsten går jeg i gang med, når bilen er vasket.Ingen kommentarer: