fredag den 2. september 2016

Tudekiks til Journalistpartiet

Journalistpartiet har hele ugen skældt ud på Lars Løkke, fordi han holdt en tale på Facebook mandag aften. Her fortalte han om skattelettelser og flere bevillinger til sundhed, politi og forsvar. Først hele fjorten (14) timer senere holdt han pressemøde, hvor også nedskæringerne i 2025-planen kom for en dag.
Ifølge Journalistpartiet var det uhørt at lancere en plan på den måde. Uden journalister, som kunne stille kritiske spørgsmål.
De skulle have en tudekiks. Deres opgave er at fortælle os andre, hvad der foregår. Det er ikke at bestemme, hvordan en minister, et firma eller en offentlig myndighed skal kommunikere sine budskaber ud.

8 minutters stiv oplæsning
For mig virker det helt naturligt, at en statsminister i 2016 bruger Facebook som en central kanal. Her er der direkte adgang til folk, og her er der mulighed for dialog, spørgsmål og kommentarer.
Selve præsentationen var derimod ikke nutidig. Lars Løkke er stiv og formel, når han bliver proppet i det mørke jakkesæt og 8 minutters oplæsning fra et manuskript er ikke god formidling. At han så oven i købet vælger næsten kun at præsentere de positive nyheder, er ikke gennemtænkt. Facebookbrugerne er ikke dumme. Vi ved godt, at regningen skal betales, så det burde han have fortalt mandag aften.
Åbenhed er et af vilkårene i den digitale verden. Og det er ikke åbenhed kun at vise forsiden af medaljen frem. Det er dumhed.

Digitale medier er et vilkår
De digitale medier er kommet for at blive, og selvfølgelig bruger politikerne dem. Ellers var de ude af trit med befolkningen.
Journalister på nyhedsmedier må finde sig i, at magthaverne selv bestemmer, hvor de vil offentliggøre deres nyheder. Sådan har det altid været. Det nye er bare, at de sociale medier er blevet mere effektive kanaler end pressen.
Det er et vilkår for journalisterne, og det kan de sagtens leve med. For når politikerne har leveret deres overskrifter, har vi pressens vågne folk til at dykke ned i detaljerne og fortælle os om følgerne af beskåret SU, højere pensionsalder, stop for havvindmøller, stop for tilskud til energiregningen til fattige familier og usikkerheden om skat på ejendomsværdier. Og vi har ikke mindst pressen til at følge med i partiernes holdninger og positioner.

Blå splittelse
Selv om Løkke ikke lagde ud med et gammeldags pressemøde, er den nyhed, der står tilbage efter få dage, at den blå blok er splittet i atomer. Det er endnu gang lykkedes dem at tale sig fra hinanden. Med god hjælp fra vores allesammens journalistparti.

Ingen kommentarer: