fredag den 9. september 2016

Hvad giver du i Nettarif C Skabelon?


Jeg havde en skøn indkøbstur forleden. Det meste af det, der stod på min seddel, var tilfældigvis på tilbud, så jeg gik fra supermarkedet med en dejlig følelse af at have sparet en masse penge. 10, 20 eller måske helt op til 30 kr. Fedt!

Volapyk fra Frederikshavn Elhandel
Så kom jeg hjem og fandt en besked i E-boksen om vores elregning. Den lyder på 5431,92 kr. for de kommende måneders strøm. Som en god kritisk forbruger (nærigpind) tjekkede jeg mellemregningerne. Det var en eventyrligt. Kig selv på billedet herover.
Jeg vil umiddelbart tro, at der er under tusind mennesker i Danmark, der kan afkode det volapyk, Frederikshavn Elhandel her serverer.

0,00 kr. i negativt reduceret elafgift
Jeg skal betale henholdsvis 1 øre og 398,70 kr. for Nettarif C Skabelon. Jeg kan sige med sikkerhed, at jeg ikke har efterspurgt netop denne vare. På den anden side er jeg ganske sikker på, at jeg skal betale pengene, og at det er korrekt regnet ud.
Elafgiften udgør 0,33 kr. + 0,00 kr. Dertil - eller derfra - kommer "negativt reduceret elafgift" på 0,00 kr. Rart at vide, ikke?

Dyre skabeloner
Så er der tre linjer med abonnementer.
Den første hedder "Abonnement" og står mig i 109,71 kr.
De to næste hedder begge to "Abonnement, skabelonafregnet", og for denne underfundige betegnelse må jeg punge ud med 473,79 kr. og 625,00 kr. Næste gang vil jeg gerne være fri for skabelonerne, medmindre det giver klumper i strømmen.

Ukendt rabat og billig balancetarif
Jeg indrømmer gerne, at vores elregning er speciel, fordi vi har jordvarme. Det giver nemlig en rabat på den del af elregningen, som overstiger 4000 kilowattimer. Hvor stor rabatten er, er det ikke lykkedes mig at slå op på Energistyrelsens eller Energinet.dks ellers meget omfattende hjemmesider. Men af regningen her fremgår det, at det drejer sig om 1.696,69 kr. Så kan jeg godt leve med at betale 0,68 kr. og seks linjer senere 5,76 kr. i "balancetarif for forbrug".

Dum og til grin
Til gengæld er jeg som borger og som kommunikationsfidus gal og forarget over, at jeg skal modtage en komplet uforståelig regning fra mit elselskab. Jeg føler mig dum og til grin for mine egne penge.
Det værste er, at ingen har ansvaret. Frederikshavn Elhandel A/S følger bare love og vejledninger og af dem fremgår det, at elselskaberne har pligt til at oplyse i detaljer, hvordan regningen er skruet sammen. Jeg ved, at flere selskaber har forsøgt at slippe for det, fordi det ikke giver nogen mening. Men de må man ikke, for det står i loven, som Folketinget har vedtaget. Ingen af de ærede medlemmer på Christiansborg har nogensinde ønsket, at elregningen skulle blive til volapyk, og sådan kører det i ring.

Vi dumme borgere
Så resultatet er, at vi dumme borgere kan kontrollere, om mælken koster 7,95 eller 8,95, men de store beløb fra forsyning, kreditforening, forsikring og banker opgiver vi at forstå. De er jo regnet ud af en computer, så det er nok rigtigt.

Ingen kommentarer: