lørdag den 16. april 2016

Energiforladt minister


Ungdomskoret Fristedet gav energi til konferencen, så det er værd at vise et billede af.
Jeg har lige været til to dages skøn konference i Aalborg: Teknik og Miljø. Her kom 630 mennesker, der interesserede sig for kommunernes arbejde med natur, miljø, energi, byggeri, planlægning, veje og alt det andet, som Tankegang fortæller historier om.
Politikere, embedsmænd og samarbejdspartnere kommer for at lære af hinandens eksempler, og dem er der rigtig mange af. Kommunerne sætter mange fine projekter i gang for at gøre by og land mere attraktivt, for at bruge mindre og renere energi og for at hindre oversvømmelser og forurening af vandløb, søer og fjorde.

Oplæser fra et ministerium
I hele den stemning var et absolut lavpunkt en oplæst tale fra en uoplagt og uengageret mand, der stod på scenen i et kvarter fredag morgen. Han hedder Lars Chr. Lilleholt og hans titel er energi- forsynings- og klimaminister.
I hans manuskript stod der, at forsyningsselskaberne skal spare og effektivisere og gerne lægge sig sammen. Økonomi, økonomi, økonomi og organisation var det, oplæseren interesserede sig for.

Smart energi
Ikke et ord om smarte energiløsninger og om de muligheder, det giver for det danske samfund og for vores dygtige virksomheder. Den slags løsninger pibler frem ude i kommunerne. De danske fjernvarmeselskaber - private og offentlige - er stille og roligt i gang med at erstatte olie, kul og gas med vind, biogas og solenergi. Det sker i tæt samarbejde med virksomheder, som bagefter kan gå på eksportmarkedet med deres løsninger. Sagde han noget om det? Næ, nej. Ministerens mantra er, at selskaberne skal spare en halv milliard kr. til gavn for forbrugere og virksomheder.

Selvkørende renseanlæg
Samme budskab om vand og spildevand. Forsyningsvirksomhederne skal spare, effektivisere og lægge sig sammen var det, Lilleholt havde på hjerte. Det har de været i gang med i flere år, og undervejs har de fået udviklet ny teknologier, som gør en kæmpe forskel for miljø og forsyningssikkerhed. I dag kører de fleste renseanlæg helt automatisk og kan styres fra en mobiltelefon. En del af dem producerer deres egen energi. Det er en grøn og teknologisk revolution, som vi står midt i, men som tilsyneladende ikke interesserer den ansvarlige minister.

Økonomisk - ja, selvfølgelig
Det eneste gode ved hans optræden var - at det ikke var sat ret lang tid af til den. For vi skulle nemlig ud i studiekredse og høste ny viden om at sortere affald, involvere borgere, bruge ny teknologi og andet guf, som virkelig flytter noget og betyder noget.
I de diskussioner er der ingen forskel på Venstrefolk og socialdemokrater. Her er kun folk, som er optaget af at gøre tingene på en bedre måde. Og selvfølgelig mere effektivt og økonomisk. Det behøver man ikke en belærende minister for at forstå. Det er et dagligt vilkår hos dem, der har hænderne på kogepladen.

Ingen kommentarer: