lørdag den 4. juli 2015

Sludrechatollet fra Brønshøj

Hvor var ytringsfriheds-fundamentalisterne henne, da den 57-årige boghandler fra Brønshøj Said Mansur forleden fik 4,5 års fængsel? Manden blev dømt for sine ytringer og for at sælge nogle bøger. Er det en forbrydelse Danmark? Har vi helt glemt Charlie Hebdo og den skånesløse kamp for retten til at mene og sige hvad som helst?

Glasklart ulovligt
Svaret er, at grænsen for ytringsfriheden går ved straffeloven. I dette tilfælde en af de hårde bestemmelser, nemlig om terror. Sludrechatollet fra Brønshøj har både i mails og på Facebook opfordret til terror - og til at dræbe navngivne personer.
Det er glasklart ulovligt, og derfor er dommen også meget klar. Når straffen bliver så høj, er det fordi det er anden gang, Mansur har været for retten og er blevet dømt for at opfordre til terror.
Retten har talt, og det er garanteret helt efter paragrafferne. Men det er også lidt underligt.
Said Mansur er ikke en farlig terrorist og har aldrig været det. Han er et vrøvlehoved, der mener en masse underlige ting. Der er ikke rigtig nogen, der lytter til ham, så hans opfordringer til terror har formentlig ikke påvirket nogen. Der har ikke været optræk til så meget som en lillebitte terrorhandling som følge af boghandlernes udgydelser.

Hinsides almindelig logik
Mansur er et af den slags problemer, der ikke kan løses, fordi han er hinsides almindelig logik. Han har ikke kun gjort sig utilbens i Danmark - men også i Marokko, hvor han boede som ung. Så meget, at han måske/måske ikke risikerer dødsstraf, hvis han kommer til sit fædreland.
Mansur har været dansk statsborger siden 1984. Hvorfor han vil det, når han så åbenlyst bekæmper alt det, som et kæmpe flertal af danskerne står for, forstår jeg ikke. Hvorfor han fortsætter med at opfordre til terror, når han ved, det medfører en lang fængselsstraf og i øvrigt ikke har nogen effekt - kan jeg heller ikke begribe. Og jeg er ikke sikker på, at hovedpersonen selv kan.
Jeg tror, at det system, han går ind for, vil være anderledes hårdhændet over for folk, der som han opfordrer til terror og til at slå andre ihjel.

Spærret inde og ikke udvist
Vi kan kun ryste på hovedet af sådan en fyr. Nu bliver han spærret inde i et fængsel. Det har ikke den ringeste effekt. Men det ville også være forkert at lade ham gå fri, når nu vi har de regler og nogen har opdaget, at Mansur har skrevet noget tåbeligt.
Dommen fratager Mansur sit danske statsborgerskab, så han i princippet skal sendes til Marokko. Det kommer han ikke, hvis han er i livsfare dernede. Det er selvfølgelig pip, at den danske stat skal blive ved med at forsørge sådan en klyt, men det kan ikke være anderledes. Vi går ikke ind for at udvise folk til tortur og død, uanset hvor skøre de måtte være.

Ingen kommentarer: