torsdag den 21. maj 2015

Kan Novo tjene for mange penge?


Her er nogle svimlende tal om Novo fra Sydbanks hjemmeside


Novo er Nordens største virksomhed, og det er nogle imponerende tal, selskabet i Bagsværd lægger frem, når det offentliggør sit regnskab.
I år ventes omsætningen at passere 100 mia. kr., og der kommer sandsynligvis et overskud før skat på 44.000.000.000 kr. Det er 8000 kr. pr. dansker.

Rige medarbejdere
Novos ansatte har et godt arbejde. Mange af dem har medarbejderaktier, som stiger og stiger i kurs. Der er eksempler på fabriksarbejdere, der har beholdt aktierne i alle årene, og nu har værdipapirer for flere mio. kr. Det er da dejligt.
Novos hovedaktionær er en godmodig fond, som spytter enorme beløb ud til forskning. Et stort center, der skal forsøge at forstå proteiners sammensætning modtager hvert år kæmpebeløb fra Novos ejer, og der er mange andre gode historier fra den kant.

Et ædelt formål
Den kære ejer har også et ædelt formål: At udrydde sukkersyge. Det lyder paradoksalt, for det er netop på grund af sukkersygens hærgen, at det danske firma er blevet så enormt stort og overdrevent rigt.
Næste skud på stammen er slankepiller, som Novo er ved at få godkendt overalt i Verden. Det føjer flere millarder til omsætning og overskud, får aktiekurserne til at fortsætte himmelflugten og gør de trofaste medarbejdere endnu rigere.

Høj profit
Men der er også en anden historie end de fine tal og de mange glade, rige mennesker: En uhyggeligt høj profit. Novos omsætning var i 2014 på 88,8 mia. kr. og ud af det lavede selskabet et overskud på 34,1 mia. kr. Det betyder, at når Novo sælger medicin for 100 kr. ryger de 38 kr. direkte ned på bundlinjen. Efter at alle omkostninger til produktion, udvikling, salg, markedsføring og medarbejderpleje er betalt.
Den medicin betaler folk med sukkersyge. Det kan være rige amerikanere, men en meget stor del af patienterne har dårligt råd til den stjernedyre men nødvendige medicin fra det danske succesfirma. Mange har slet ikke råd og får ikke ordentlig behandling for sukkersyge.
I Danmark betaler regionerne via sygesikringen en stor del af udgiften til Novos fine produkter. Regionerne er i disse måneder igennem en større sparerunde på grund af stigende udgifter til medicin. Det er ikke Novos skyld alene. For alle medicinalfirmaer tager skyhøje priser for deres produkter.

Udvikling og godkendelse
De argumenterer med, at det koster milliardbeløb at udvikle og få godkendt nye lægemidler. Og at der også skal være råd til, at det går galt. Det er der mildest talt også. Selve produktionen af Novos medicin er en lillebitte del af virksomhedens omkostning. Forskning, udvikling, salg og markedsføring vejer langt tungere - og alligevel er der er et overskud på 38 kr. for hver 100 kroners omsætning.

Rent drikkevand 
Overskuddet hos Verdens store medicinalvirksomheder løber hvert år op i absurde milliardbeløb. Betalt af syge mennesker og offentlige kasser. Bare 10 pct. af disse penge kunne skaffe rent drikkevand til alle på kloden eller udrydde malaria. For Novos vedkommende ville det betyde, at overskuddet i år faldt fra 44 til 40 mia. kr. Det lyder ikke som nogen katastrofe.

Højt og ambitiøst mål
Det kunne være dejligt, hvis Novo ville gå i spidsen for en global aktion for billigere medicin til gavn for menneskeheden. Nu er det lykkedes at bliver Danmarks og Nordens største og rigeste virksomhed. Det er på tide at sætte et rigtigt højt og ambitiøst mål, som ikke kun handler om penge.

Ingen kommentarer: