lørdag den 7. februar 2015

Populister har ret

Normalt giver jeg ikke populister ret. Og jeg har meget lidt respekt for folketingspolitikere, som blander sig i administrative spørgsmål.
Men jeg må melde mig i koret af populister, der forlanger Sundhedsstyrelsens chef fyret i kølvandet på sagen om den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, som DR rullede op i søndags.

Helt hen i skoven
Han kom til skade ved et trafikuheld i 2004 og fungerede i 9 år som privatpraktiserende psykiater med offentlig støtte. Det viste sig at være helt hen i skoven, og der kom talrige indberetninger fra kommuner, patienter, pårørende og organisationer. Men det lykkedes altså at holde den kørende i 9 år, og DR kunne søndag aften dokumentere, at et par af hans patienter døde og at adskillige fik alt for meget medicin. Psykiatere, der har kigget i papirerne, tror ikke deres egne øjne. En patient fik 10-12 gange den dosis, der regnes for maksimal af en særlig medicin.

Nej til aktindsigt
DR ville naturligvis belyse Sundhedsstyrelsens rolle i sagen og søgte aktindsigt. Det nægtede styrelsen. DR gik til ombudsmanden, som vurderede, at Sundhedsstyrelsen helt klart skulle udlevere papirerne. Det rettede styrelsen sig efter.
Søndag nægtede styrelsen at udtale sig, da der var tale om personsager.
Men et par dage efter var styrelsens direktør i studiet. Det blev en tæerkrummende forestilling. Hun mente, at styrelsen havde behandlet sagen korrekt de første fem år. Så havde de ladet nogle papirer ligge lidt for længe, men siden har styrelsen rettet op på nogle arbejdsgange, så det ikke kan ske igen.
Så der var stort set ikke noget problem.

Empati?
Og der var nærmest ingen medfølelse med de mange hundrede patienter og pårørende, som er blevet behandlet af en syg mand, der helt åbenlyst ikke kan magte opgaven. Empati mærkede vi ikke noget til. Direktøren forsvarede sig selv og sin styrelse - ikke patienter og pårørende.
Siden har Dansk Folkeparti og SF krævet direktøren fyret, og jeg er helt enig. Vi kan ikke have en sundhedsstyrelse, som er til for at forsvare sig selv. Direktøren for sådan en styrelse må og skal være optaget af at sikre, at patienter får en god behandling og at pårørende føler sig trygge.

Meget alvorlig sag
Sundhedsstyrelsen skal naturligvis ikke have ansvaret for enhver fejl, enhver læge eller sygeplejerske måtte begå. Men styrelsen skal være reelt optaget af at sikre, at der sker så få fejl som muligt. Og når der sker hundredevis af fejl gennem ni år med én psykiater, er det en meget alvorlig sag for Sundhedsstyrelsen, der er blandt andet er sat i verden for at sikre kvaliteten af behandlingen. Så skal styrelsen aktivt medvirke til at opklare og løse sagen. Og dens direktør skal meget, meget stærkt beklage, at sådan en fejl kunne ske, og hun skal forsikre, at hun og hendes folk vil gøre alt for at undgå gentagelser.

Velkommen til jobzonen
Så direktøren må ud, og det er nok værd at kigge kulturen i Sundhedsstyrelsen efter i sømmene. Direktørens holdning kommer sikkert ikke ud af ingenting. Hun har vel drøftet hele sagen med den øvrige ledelse og med pressechefen, inden hun gik i studiet. Hvis de har været enige, så er der et par profiler mere på jobzonen.dk

Ingen kommentarer: