lørdag den 10. august 2013

Jeg kender en verdensmester

 Breaking news for alle, der kender Tenna

Her til eftermiddag blev min tidligere kollega Tenna Nørgaard Landsperg verdensmester i orienteringsløb for veteraner.
Stort til lykke til Tenna, som har løbet godt i mange, mange år.

Breaking news på Facebook
Nyheden breakede på danskernes foretrukne kanal - Facebook. Her lagde Tenna simpelthen et billede op, som du kan se herover. Jeg gik bagefter ind på orienteringsforbundets hjemmeside, men de havde endnu ikke opdateret med det fantastiske resultat fra mesterskaberne i Italien.
Det kommer sikkert ikke til at stå i avisen i morgen. Måske kommer der en artikel i det lokale ugeblad, der hvor Tenna bor, men ellers bliver nyheden spredt uden hjælp fra den etablerede presse.

Returinformation
Historien her er bare et af mange hundrede eksempler på en funktion i pressen, som er ved at dø ud. Det hedder returinformation, og mekanismen er enkel.
Den lokale orienteringsklub afleverer resultatet fra sit stævne på avisen, som trykker dem dagen efter. Det er de rigtig glade for i orienteringsklubben, og alle der er nævnt i artiklen, læser den igennem flere gange. Mange klipper den ud og sætter den i en scrapbog.

Venner og familie
Men de har jo ikke fået noget nyt at vide. De har bare fået deres egen information retur. Det kan vel ikke være meningen, at man skal tage en uddannelse som journalist for at ekspedere den slags?
Jo, for pokker.
For artiklen med alle navnene fra orienteringsklubben bliver også læst af deres familie, venner, naboer og kolleger. Og de er glade for at se, at deres kusine eller veninde har klaret sig fint i et løb i Oksbøl Plantage. Næste gang, de ser hende, klapper de hende på skulderen og spørger, om det var en god tur til Oksbøl.

Sjovt at følge Tenna
Er det nu så interessant?
Ja, det er. Beviset ser du på Facebook hver dag. Det er nok 10 år siden, Tenna rejste fra Tankegang, og vi arbejdede ikke ret tæt sammen. Men jeg synes, det er herresjovt at følge hendes opdateringer, når hun fortæller om sine gode løberesultater. Og jeg er lidt stolt af at kende en verdensmester.

Hvad er så problemet? 
Der er ikke noget problem. Facebook og andre digitale medier har bare overtaget en formidling, som aviserne ikke ønsker at påtage sig. Det mister aviserne læsere og annoncører ved, men det forhindrer ikke returinformationen i at blomstre på smukkeste vis.

1 kommentar:

Unknown sagde ...

Super god klumme - både fordi Tennas historie er sjov, men ikke mindst fordi det meget godt spotter avisernes manglende forståelse af individets behov for ikke at blive "glemt".