søndag den 16. september 2007

Parkeringsministeriet

Virksomheden bor på en fornem adresse midt i København. Dens budget er på et tocifret milliardbeløb, og der er 1300 ansatte. Så det er bestemt et vigtigt hverv at være chef for Fødevareministeriet. Alligevel har statsministeren brugt det tidligere Landbrugsministerium som parkeringsplads for mislykkede ministre.
I onsdags sagde én fiasko farvel og en anden sagde goddag. Hans Chr. Schmidt (V) har været den nuværende regerings mindst synlige, mindst aktive og mindst forståelige minister. Han var en sand katastrofe som miljøminister, hvor han huskes for at have bevilget penge uden om systemet til sin egen tidligere arbejdsplads, Sommersted Skole ved Vojens. Og så skar han på Thor Pedersens diktat ned på Miljøministeriet, mens han i fuldt alvor forklarede, at han styrkede miljøindsatsen.
Fyresedlen var oplagt, da de konservative bad om at få Connie Hedegaard tilbage i aktiv politik, men Fogh valgte at parkere Hans Chr. Schmidt i Fødevareministeriet. Der har han siddet i anonym glemsel, indtil Fogh forleden fik brug for endnu en rokade for at styrke sit hold med en markant kvinde.
Så røg Schmidt endelig ud og blev parkeret på den politisk indholdsløse post som Venstres gruppeformand. Det er ham, der åbner og lukker døren til gruppemøderne. Schmidt fik det nærmest til at lyde som en forfremmelse, fordi han nu får lejlighed til at beskæftige sig med hele det politiske spektrum.
Hans afløser som minister Eva Kjer Hansen, der lige som Schmidt er en meget sød og rar person. Hun har dummet sig så grundigt som socialminister, at hun har sat sig selv uden for indflydelse. Hun har simpelthen vist sig at være for svag - uden politisk gennemslagskraft. Men hun er jo en yngre kvinde, og de bliver ikke fyret, så Eva Kjer Hansen er kommet over i Parkeringsministeriet. Her administrerer embedsmændene nogle massive EU-tilskud, og en minister har ikke særlig meget indflydelse. Så det gør ikke noget, at det er en letvægter, som sidder i spidsen.
Også Ulla Tørnæs overlevede regeringsrokaden, selv om hun er uden for indflydelse. Hun sidder i en afdeling af Udenrigsministeriet, som kaldes for Udviklingsministeriet. Det er et område, som regeringen ikke prioriterer, og hvor Ulla Tørnæs ikke kan gøre ret meget skade.
Man kan sige, at det er svagt af Anders Fogh at sætte seriespillere på sit superligahold, men på det punkt lever han op til en meget lang politisk tradition. Enhver regering har haft sine anonyme, ligegyldige skikkelser. I 50erne og 60erne var en ministerpost nærmest en præmie for lang og tro tjeneste i Socialdemokratiet.
Det er nærmest omvendt i dag, hvor det er vigtigt at have unge ministre. Når Fogh ikke stiller med det stærkest mulige hold, er det simpelthen fordi, han har så mange hensyn at tage - i Venstre, hos de konservative og ikke mindst i den kønsmæssige, aldersmæssige, erhvervsmæssige og geografiske sammensætning af regeringen.
Og det er helt fint med et par fjumrehoveder i regeringen. Det øger underholdningsværdien. Tak for det.

Ingen kommentarer: