lørdag den 29. august 2020

Din kommune er i gang med klimaet

 


 

70% mindre CO2 udledning i 2030 sammenlignet med år 1990. Det er Folketingets og dermed vores alle sammens mål. Hvordan går det i grunden med det? Er det helt umuligt, at vi når det, eller kommer det nærmest af sig selv? Det er svært at få et overblik over, ikke sandt?

Kommunerne tager opgaven på sig
Jeg er optimist, og det er jeg fordi jeg ved, at de danske kommuner tager opgaven på sig. De første 21 har i over år arbejdet med at lave hver deres plan for at nå 70% målet i 2030. Den første var København, og de 20 næste deltager i netværket DK2020. Samsø og Sønderborg har fået deres godkendt, og de sidste 18 kommer her i efteråret.

Landets øvrige kommuner vil også være med. Realdania, der har taget initiativ til DK2020, har aftalt med KL, at landets øvrige kommuner skal tilbydes et tilsvarende forløb. Meget tyder på, at alle kommuner melder sig, og så står vi om et år eller to med 98 konkrete planer, som kommunerne både sætter økonomi af til og handling bag.

Overskudsvarme og afgifter
Er det nu pludselig blevet kommunernes ansvar? Hvad med bilafgifter, havvindmøller og energiøer?

Jo. Kommunerne klarer det ikke alene, og i deres planer skriver de nogle forudsætninger ind, som de ikke selv er herre over.

Når det gælder grøn varme, er det nødvendigt at få lagt afgifterne om, så det bliver økonomisk rentabelt at udnytte overskudsvarme fra industrien. 

Det er ikke muligt for Faaborg - Midtfyn Kommune at få halvdelen af bilisterne i området til at skifte til elbil, blot ved at notere det i en plan. Det kræver en omstilling, som bilfabrikkerne er i gang med, det kræver, at elbilerne falder i pris, og det kræver, at der er ladestandere. Det sidste kan kommunerne hjælpe med, og de er i fuld gang med at lave planer også på dette område.

Landbruget går grønt
Og så er der landbruget. Ingen kommune kan tvinge bønderne til at dyrke færre arealer eller til at omstille hele deres produktion, så den udleder mindre CO2. Men de er på vej selv. Mejerier og slagterier vil være CO2 neutrale, og de skærper løbende kravene til deres leverandører. Rigtig mange landmænd er med på den grønne omstilling, og det er klogt, for det bliver en forudsætning for at kunne levere til de store kæder, der også stiller krav.

Så kommunernes klimaplaner er en beskrivelse af det, kommunen selv vil gøre og vil motivere borgere, virksomheder og staten til at ændre. Men det er ikke kun uforpligtende snak.

Kom til Middelfart på fredag
De kommuner, som har lavet planen, har købt den sidste benzinbil, og de ændrer løbende deres indkøb til at være mere og mere grønne. De stiller krav til leverandører, og de planlægger en varmeforsyning, hvor flest muligt er på fjernvarmen, mens resten får energien fra varmepumper.

Vil du høre mere om det, skal du en tur til Middelfart på fredag. Der er klimafolkemøde og en af de spændende debatter har overskriften "Klarer kommunerne klimaet". Der er jeg ordstyrer, og jeg glæder mig til at høre mere om de effektive kommuners nye opgave.


Ingen kommentarer: