søndag den 21. februar 2016

Vi har rigeligt med penge

Herlig overskrift, ikke.
Det er et citat fra en fagforeningsleder, som blev interviewet i Weekendavisen. Han hedder Niels Christian Barkholt og er næstformand i Dansk Socialrådgiverforening. Han forlanger ikke flere ressourcer til det sociale område. Han vil have pengene brugt langt bedre.

Indberetning og dokumentation
4000 socialrådgivere i kommunerne bruger ifølge Barkholt 80-90 procent af deres tid med indberetning og dokumentation. Så er der 10-20 procent tilbage til at hjælpe udsatte børn og familier med problemer.
Hver gang, der dukker en sag op i medierne med et barn, som en kommune trods flere indberetninger ikke har kunnet hjælpe, kommer der nye krav om kontrol og indberetning. Og det øger risikoen for, at andre børn bliver svigtet.
Det er kugleskørt, at samfundet sætter kvalificerede folk til at producere bureaukrati i stedet for at udøve deres faglighed. Det er spild af penge, og i det her tilfælde er det dobbelt dyrt. For de børn, der ikke får hjælp, bliver med tiden en kæmpe udgift for samfundet. Og de får et sølle liv.

Sygeplejersker
I næste uge kan Weekendavisen køre videre med sygepejersker. Deres arbejdsliv er også blevet forpestet af dokumentation. Noget af det er helt nødvendigt, nemlig information om det, de gør ved patienterne. Det skal læger og andre sygeplejersker naturligvis vide. Men oveni det kommer en omfattende tidsregistrering og kontrol, som hver dag sluger tusindvis af timer, der kunne være brugt på at tage sig af patienter.

Jobcentre
Og så kan de tage fat i de stakkels jobcentre, der administrerer verdens mest komplicerede lovgivning om beskæftigelse. Alt skal følges til punkt og prikke, og det skal dokumenteres. Ellers mister kommunen tilskud fra staten.
For et par år siden lavede en lille a-kasse en kampagne, hvor de satte en printer til at trykke alle love, bekendtgørelser og cirkulærer på området ud. Det tog over en uge, for der var mere end 22.000 sider. Ordførere fra alle partier rystede på hovedet og lovede at gøre noget ved det. Siden er der kommet et par tusinde sider mere til.

Sluk skærmen og rejs dig
Det er åbenbart svært at ændre. Spørg en hvilken som helst politiker, om vedkommende går ind for, at socialrådgivere, sygeplejersker og jobkonsulenter sidder begravet i bureaukrati. De vil alle sammen sige, at det er for galt, og at der skal gøres noget ved det. Men de kan ikke.
For øjeblikket efter er der mere kontrol, flere regler og mere bureaukrati.

Måske er den eneste vej frem en god gang kollektiv civil ulydighed fra medarbejdernes side. Sluk skærmen, rejs dig og tag ud og løs opgaver for borgerne. Giv pokker i indberetningerne - bare i en uge eller en måned. Og lad os så se, hvad der kommer ud af det.
Det går helt sikkert ikke ud over nogle børn, patienter eller ledige.

Ingen kommentarer: