tirsdag den 16. februar 2016

Sygehuset skal være motionscenter

Jeg har længe ment, at motion er vigtigere for vores sundhed end medicin.
I dag kom der endnu et indicium. Politiken refererer et forsøg, der dokumenterer at kræft vokser markant langsommere hos mus, der motionerer end hos mus, der ikke får motion.
Forskere fra Rigshospitalet og Herlev Hospital er overraskede, og de føler sig ret sikre på, at effekten også gælder hos mennesker. De har sat et forsøg i gang, og mon ikke resultatet bliver, at det er bedre at motionere end at sidde stille.

http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sygdom/ECE3063143/ny-forskning-motion-haemmer-vaeksten-af-kraeft/

Sadl bare om
Det er fint med den slags forsøg, og de skal selvfølgelig fortsætte.
Men vi har altså så mange indicier for motions gavnlige effekt, at vi roligt kan sadle om i det danske sygdomsvæsen. Sygehusene skal være byens største motionscentre. Motion skal være en del af enhver behandling. Patienten skal have et træningsprogram med hjem, og lægerne skal udskrive motion til alle med livsstilssygdomme.

Sukkersyge smitter ikke
Motion kan helbrede folk. Langt bedre end medicin.
Sukkersyge er ikke en smitsom sygdom. Og den bliver ikke kureret med insulin. Det er nødvendigt for sukkersyge at tage insulin, men de bliver ikke raske af det.
Derimod er der talrige eksempler på folk, der har kureret sig selv for diabetes ved at motionere. En rask gåtur på 5-10 kilometer hver dag sætter gang i det forunderlige maskineri, der gemmer sig i en menneskekrop. Og den starter positive processer. De indre organer får det bedre, og kroppen producerer nyttige stoffer, som helbreder sygdomme.
Den kan oven i købet frigive morfinlignende stoffer, som fremkalder en lykkefølelse og hæmmer stress og depression.

Motion skal sættes i system
Jeg påstår naturligvis ikke, at motion kan erstatte det, som politikerne kalder for sundhedsvæsenet (og som er et sygdomsvæsen). Der er fortsat brug for læger og psykiatere. Men motion skal være en integreret del af deres hjælp til patienterne. Ikke bare en anbefaling eller en lille løftet pegefinger.
Og motion er den vigtigste forebyggende indsats. Det må kunne sættes i system, så flere dyrker motion. Der er masser af penge i sygdomsvæsenet, og vi kan spare helt enorme beløb, hvis bare hver femte patient fik regelmæssig motion.

Start i Nordjylland
Et storstilet forsøg kunne passende starte her i Nordjylland, som desværre er den mindst sunde region. Jeg er sikker på, at nordjyderne kan rykke fra sidste- til førstepladsen på 10 år, hvis vi for alvor får gjort motion til en del af hverdagen.

Ingen kommentarer: