tirsdag den 9. juni 2015

Højere straffe for sex med dyr

Hvad har jeg nu gang i med den overskrift? Et lille kursus i at bruge sproget til politisk manipulation.
Enhver kan se, at kravet i min overskrift er plat og alene spiller på et ønske om at få opmærksomhed. Alle er imod sex med dyr og mener, at det skal straffes hårdt. Der er ingen sager om det, og derfor et krav om højere straffe et slag i luften.
Så fik jeg dig indenfor. Nu kommer et tilsvarende eksempel fra den virkelige verden:
"Det skal kunne betale sig at arbejde".

Alle er enige
Du har nok hørt det udsagn et par gange i de seneste uger. Det er ren manipulation.
Uden at sige det direkte antyder formuleringen, at det ikke kan betale sig at arbejde i dag. Vedkommende, som med alvorsfuld mine fremsiger erklæringen, beskylder indirekte sine politiske modstandere for at mene det modsatte.

Problemet er bare, at det gør de ikke. Alle partier mener, at det skal kunne betale sig at arbejde.
Og det kan det. Økonomisk, socialt og menneskeligt.
Spørg alle os, der arbejder, om vi får mere ud af det end af at gå på kontanthjælp. Spørg de ledige, om det vil kunne betale sig for dem at arbejde. Svaret er helt selvfølgeligt: JA.

Arbejde giver mere i løn - og man får penge til pensionen.
Du har mulighed for at få overarbejde. Du øger dine chancer for at få et bedre betalt job. Ved at arbejde øger du simpelthen din egen værdi på arbejdsmarkedet. Så både på kort og på lang sigt kan det helt ubetinget betale sig at arbejde.
Det ved enhver.
Og så kommer det menneskelige med netværk, kolleger og faglige udfordringer, som ikke bare er en sidegevinst.

Ingen personer
Men af politiske grunde ønsker et par partier at skabe et billede af, at nogen får for meget af det offentlige og andre betaler for meget i skat. Så de har brugt et par uger på at markedsføre det manipulerende udsagn. De har ikke kunnet finde en person, der lægger et regnestykke frem, som dokumenterer, at det ikke kan betale sig for vedkommende at arbejde. Men de har fremlagt et indirekte bevis i form af et par arbejdsgivere, som fortæller, at en eller flere personer sagde nej tak til et lavtlønnet, hårdt job hos dem med den begrundelse, at de ville have flere penge til sig selv ved at være på kontanthjælp eller understøttelse.

Et problem - og et rigtigt problem
Regnestykket har vi ikke set, og vi ved ikke, om de pågældende bare har slynget en løs påstand ud for at slippe for at forklare sig nærmere. Dem, der kender til reglerne for kontanthjælp og understøttelse, har lagt taksterne frem, og af dem kan man se, at påstanden ikke holder vand.
Skulle det lykkes at finde et par personer, er det naturligvis et problem. Men det er altså et langt større problem, at der er 140.000 ledige, som ikke kan få et job. Det har danskerne gennemskuet, og det er også ved at gå op for de trængte partier, så de kaster sig over et nyt emne, der plejer at give sikker gevinst:
Flygtninge.

Det egentlige problem
Vogt dig for den sproglige manipulation, når de fører sig frem med dybe panderynker i den kommende uge. Og overvej, hvad det er for et problem, de pågældende partier i virkeligeheden søger at løse. Jeg fornemmer, at det egentlige problem for dem er meningsmålingerne.

Ingen kommentarer: