lørdag den 24. januar 2015

Miraklet i Sisimiut

 Driftsleder Martin Jungersen viser Sisimiuts hjemmelavede muld frem.

I disse dage står termometrene på 17-25 graders frost i den smukke grønlandske by Sisimiut, lige nord for Polarcirklen. Der er lyst 4-5 timer hver dag, og det sner ret voldsomt.
Under disse forhold er det lykkedes at få hundredevis af kilo madaffald fra byens butikker og storkøkkener til at kompostere. Langsomt men sikkert bliver det omdannet til næringsrig muld, som her til sommer kan blive hjemsted for tomatplanter hos haveelskere i Sisimiut.
Det er da et lille mirakel.

Ingeniør hos Rambøll
Manden bag det hedder Rasmus Eisted. Han er ingeniør og arbejder hos Rambøll. Rasmus har boet og arbejdet i Sisimiut i 7 år, og han brænder simpelthen for at løse affaldsproblemerne i Grønlands næststørste by. Med komposterings-projektet er muligheden til stede.
Problemet i Sisimiut er nemlig det enkle, at indbyggerne producerer mere affald, end forbrændingsanlægget kan nå at brænde af. Så år efter år hober affaldet sig op på Dumpen. Det ser grimt ud, og det tiltrækker skadedyr.

Bunker skrumper
Med Rasmus' opfindelse kan affaldsbunkerne på Dumpen begynde at skrumpe. Ikke blot kommer der mindre madaffald. Det svinder også i bunkerne af affaldstræ på Dumpen. Det bliver nemlig komposteret sammen med fiskeskrog, kartoffelskræller og brødrester fra byen.
Madaffaldet blandes med affaldstræ og kører igennem en kværn. Materialet sliskes op i en ombygget skibscontainer, som bliver varmet op til 30 grader. Det sker i den første container med overskudsvarme fra et af byens fjernvarmeanlæg.
Når massen har nået en temperatur på 30 grader, sker der et lille mirakel. Den begynder at varme sig selv op til 70 grader. Og det er i denne proces, mad og træ bliver til muld. Sådan fungerer det i teorien med de beregninger, Rambøll har lavet. Og minsandten om det ikke også sker i praksis.

Sortering - og Tankegang
Det er nærmest ren hokus pokus, men inden madaffaldet dumper ned i skibscontaineren, skal det samles sammen. Det kræver, at folk sorterer, og det gør de kun, hvis det er nemt og de ved, hvad de rent praktisk skal gøre.
Her kommer Tankegang ind i billedet. Vi har lavet informationsmateriale til butikker, storkøkkener og til de borgere, der i første omgang er med i forsøget. Jeg var i Sisimiut i efteråret og deltog i informationsmøder, og jeg hjælper med at få historien ud i pressen.

Plast og metal i tomatbedet
I Danmark er det svært at få folk til at sortere madaffald fra på den rigtige måde. Og det er det naturligvis også i Sisimiut. Det er gået ganske godt med butikker og storkøkkener, som vi har haft personlig kontakt med flere gange. Og det har vist sig, at de afleverer mere madaffald, end vi havde troet på.
Ved husstandene er det mere problematisk. En del beboere ønsker ikke at deltage, og det er okay. Andre har sagt ja tak til den lille grønne spand i køkkenet og til de særlige bioposer til madaffald. Indtil videre afleverer de private husstande ikke ret meget, og kvaliteten er lidt svingende. Det er ikke godt, hvis der er plast og metal i affaldet, for så ender det jo tomatbedet.

Hele byen
Her er mere at gøre, især hvis vi får grønt lys til at brede projektet ud til alle husstande i byen. Så skal vi virkelig gentage og gentage og gentage den gode historie og vejledningen i at sortere korrekt.
Det glæder jeg mig til.

Ingen kommentarer: