lørdag den 21. september 2013

Hej, Kofi Annan

 Han stod lige der, 7 rækker fra mig

Billedet her er grynet og af tvivlsom teknisk kvalitet. Men motivet er enestående. Herren på billedet er den 75-årige ghanesiske diplomat Kofi Annan, som i 10 år frem til 2007 var FNs generalsekretær.
Han holdt tale ved et stort arrangement i Holstebro, som jeg var til i tirsdags. Der var mørkt i  Musikteatret, men de fleste tilhørere tog alligevel et billede med det apparat, de havde ved hånden.
Mit billede viser, at jeg har været sammen med Kofi Annan. Det er stort.
Han er en sjælden personlighed med et ganske særligt format. Lige som Mandela, Bill Clinton og nogle ganske få andre mennesker.

Alle har et ansvar
Talen var blændende på Kofi Annans stilfærdige facon. Ingen fordømmelse over for andre, ingen vilde fagter, ingen blomstrende udtryk - men en venlig insisteren på, at vi alle sammen har et fælles ansvar for miljøet og for freden.
Kofi Annan formår som få at tale for hele Verdenssamfundet, på en måde som er til at forstå og uden at forfalde til tomme floskler.

Syrien: forhandling, forhandling, forhandling
Han holdt en tale på 10-12 minutter og blev bagefter interviewet af Paula Larrain. Til slut spurgte hun til Annans holdning til konflikten i Syrien.
- Det er absolut et stort fremskridt, at USA og Rusland har lavet en aftale. Det er forudsætningen for, at vi kan komme videre. Konflikten kan kun løses politisk. Hverdagen i Syrien er et mareridt for befolkningen, og det bliver ikke bedre af at tilføre flere våben. Det skal løses ved forhandlingsbordet, lød den tidligere generalsekretærs bud.
Han tilføjede, at det bliver meget, meget svært at forhandle en fredsaftale i hus med de mange parter i Syrien. Skulle det lykkes, kommer en endnu sværere opgave, nemlig at føre aftalen ud i livet.

Verden kan blive et bedre sted
Inden den lille ranke mand kom ind i salen, fik vi besked på at rejse os op for at se Prins Joachim sætte sig på første række. Det gjorde vi så.
Da Kofi Annan havde talt, rejste hele salen sig spontant op og klappede for dagens største oplevelse. For en stund fik vi igen en lille smule tro på, at Verden kan blive et bedre sted. Bare der er flere Kofi Annaner - og flere der vil lytte til ham.

Ingen kommentarer: