tirsdag den 11. januar 2022

Smag på et nyt ord: mobilist

 


 

I dag skal du smage på et nyt ord: Mobilist.

Det er IKKE en bilist, der taler i mobil.
Det er en person, der er fleksibel og klimavenlig, når hun eller han transporterer sig fra A til B.

En mobilist cykler eller går i byen, eller tager bus, S-tog eller nærbane, hvis det er muligt. Mobilisten tager måske cyklen med i toget og kører således både i tog og på cykel.

Mobilisten kan godt have egen bil, helst en elbil. Og mobilisten deler gerne sine ture med andre gennem GoMore eller andre tjenester. Mobilisten kan også selv være passager i en delebil.

Lyder det besværligt? Det er det muligvis også, indtil man har rutinerne på plads. Det kræver i hvert fald en telefon, for mange af de services, man skal bruge som mobilist, er brugervenlige apps. Det tager få sekunder at finde et lift på GoMore eller en tur på Rejseplanen, og det er nemt at bestille og betale, når man én gang er logget ind. 

Jeg ser hele fire fordele ved at være mobilist:

1. Du sparer penge på din transport. Det er billigere at vælge den fleksible løsning end altid at tage sin egen bil.

2. Du gør en lille indsats for klimaet. Jo mere, vi kører sammen, jo mindre udledning af CO2.

3. Du afhjælper trængsel i trafikken. Den bliver kun værre og værre. Også i Jylland, skulle jeg hilse at sige.

4. Du får gratis motion, fordi du kommer til at gå og cykle mere.

Din indvending kan være, at det tager længere tid end at køre bil. Det tror jeg ikke på. Jeg tror, det tager nogenlunde den samme tid. Men hvis det koster en 5-10 minutter i ny og næ, så overlever du nok det. Hvor meget tid bruger du på at se fjernsyn eller på at tjekke din telefon. Hvis du lever et liv, hvor 10 minutter er afgørende, så er det din livsstil, du skal gøre noget ved.

Hvis det her var Facebook, ville der omgående komme nogen og fortælle, at de boede 13 kilometer uden for Tønder, hvor der hverken er kollektiv trafik eller delebiler. Ok, så er det ikke aktuelt for dem, men derfor kan vi andre godt prøve at blive mobilister.

Du skal ikke leve op til 100 % klimavenlig transport for at kalde dig mobilist. Du skal bare gøre lidt af det, jeg skriver i indledningen, og så måske lidt mere om nogle måneder og endnu mere om et år.

Hvis du går i gang nu, bliver du first mover. Om få år er det god tone at være mobilist. Så er det noget alle siger, at de gør. Lige som vi siger, at vi spiser økologisk og sorterer alt vores affald.



Ingen kommentarer: