tirsdag den 24. november 2020

Juridisk beskæftigelsesprojekt om TV2 milliarder

En 25 år gammel sag bliver ved og ved og ved med at kaste usikkerhed over TV2. Den er så indviklet, at det næsten ikke er til at forklare, men i værste konsekvens kan den koste TV2 3 milliarder kroner.

Hvor mange retssager og klager, der har været ført i sagen, har jeg for længst mistet overblikket over. Men det er et gigantisk beskæftigelsesprojekt for jurister. Advokatomkostningerne ligger i hvert fald på et tocifret millionbeløb.

Det er skønne spildte penge. Uanset, hvordan sagen ender, betyder det ikke bedre eller dårligere programmer fra TV2. 

TV-reklamer som statsstøtte
Nu til sagen. TV2 havde store økonomiske problemer midt i 90erne, og ejeren - den danske stat - ville gerne hjælpe. Det måtte den ikke, fordi det ville være konkurrenceforvridende over for privatejede kommercielle tv-stationer. Med TV2s hjælp fandt staten en kattelem: At annoncere ekstra meget. Det var ikke statsstøtte, men betaling for en ydelse til TV2s datterselskab TV2 Reklame. Denne indirekte støtte stod på i 7 år.

Efter de første års retssager blev det slået fast, at det IKKE var ulovlig statsstøtte. Det var inden for EUs regler på området. Men staten skulle have anmeldt det til EU, som efterfølgende ville have godkendt ordningen.

Det gjorde staten ikke, og derfor forsøger selskaberne bag to privatejede trv-stationer at få TV2 dømt til at betale 1.75 mia. kr. i såkaldte ulovlighedsrenter - plus 1,2 mia. kr. i procesrenter.

Sagen er afgjort: Den kan køre videre
Sagen bliver beskrevet i medierne med jævne mellemrum, og i dag er der sket en ny udvikling. Nettjenesten MediaWatch rapporterer, at EU-Domstolen har givet de to private firmaer ret i, at staten skulle have anmeldt ordningen til EU.

Det betyder ikke, at TV2 nu skal betale den krævede formue. Det betyder blot, at Østre Landsret kan genoptage den sag, som de to firmaer har anlagt mod TV2.

Hvornår den ender,  er et åbent spørgsmål. Men uanset domstolens afgørelse er sagen garanteret ikke afsluttet, så man kan nemt forestille sig en jurist, der kommer til at bruge hele sit arbejdsliv på denne ene sag. Sikke et liv.

TV2 har afvist kravet. Et af de spidsfindige spørgsmål er, om TV2 skal betale for statens manglende indberetning til EU, eller om staten skal. Det er bestemt ikke ligegyldigt, selv om TV2 er 100% statsejet. For hvis TV2 engang i din alderdom bliver dømt til at betale - så må staten ikke dække tabet for sit selskab. Det ville jo være ulovlig statsstøtte.

Brian laver sjov
Sagen har haft konsekvenser i den virkelige verden. Skiftende borgerlige regeringer har arbejdet for at privatisere TV2. Det var en mærkesag for ham den sjove Brian Mikkelsen, og den kunne han dyrke i årevis, for det er umuligt at sælge en virksomhed, der risikerer at skulle betale 3 mia. kr., hvis en retssag falder uheldigt ud.

 


Ingen kommentarer: