Slibetekniker Henrik Thomsen fra Ørre
er et af ofrene for en forældet telepolitik
Forestil dig, at hver tredje danske bilist skulle køre rundt med punkterede dæk, som de ikke havde mulighed for at lappe eller skifte.
Sådan er situationen på det danske internet. Vi indretter i stigende omfang samfundet efter, at alle har adgang til nettet, men i virkelighedens verden har mindst hver tredje ingen, begrænset eller elendig adgang.
Børn, voksne og virksomheder
Det betyder, at
- børn, der vokser op i landdistrikter, har store problemer med at følge med i skolen, hvor intranet og opload af opgaver er en del af hverdagen.
- tusindvis af mennesker ikke har praktisk mulighed for at arbejde hjemme
- landmænd og håndværkere i netløse områder ikke kan drive en fornuftig forretning
- sommerhuse står tomme i turistsæsonen, fordi lejerne ikke kan komme på nettet
- det offentlige ikke kan digitaliseres, fordi en stor del af brugerne ikke kan modtage og sende filer
Problem i hele Danmark
Vi taler ikke om et isoleret problem i afsides og næsten mennesketomme områder. Det er et reelt problem i mindre byer, landsbyer, forstæder og landdistrikter overalt i Danmark, undtagen i Sønderjylland, hvor SydEnergi ruller fiber ud til alle.
Jeg har tidligere formuleret en vision i Frederikshavn Kommune om bredbånd til alle, og det døde hen for 5-6 år siden. Jeg har fulgt lidt med i området siden og troede egentlig, at problemet var ved at være løst. Måske, fordi vi selv har fået fiber herude på landet, hvor vi altid har haft stort besvær med at se fjernsyn.
Fuptal: 83 %
Men forleden var jeg til en bredbåndskonference i Skjern, og her gik det op for mig, at problemet med ingen eller dårlig internet-forbindelse er kæmpestort. Det er lammende for Udkantsdanmark, og det er en opgave, vores samfund må tage på sig.
Officielt har 83 % af de danske husstande bredbånd. Men det er fup. For de fleste har forbindelse gennem de gamle kobberkabler, som teleselskaberne ganske vist er dygtige til at optimere, men som slet ikke kan give den hastighed, vi har brug for nu og om et øjeblik. Hastigheden bliver ringere, jo længere du bor væk fra en central og jo flere, der er på nettet på din del af linjen.
Teleforlig spænder ben
På konferencen fremgik det, at et teleforlig fra 1999 spænder ben for en beslutning om at rulle fiber ud i hele Danmark. Internet og telefoni har totalt forandret sig på de 14 år, så det virker pinligt, at Folketinget ikke vil opdatere loven.
Den fremtidssikrede løsning kan finansieres på mange måder. Det skal jeg ikke gøre mig klog på. Ét ved jeg dog med sikkerhed: Vi forbrugere og skatteydere kommer til at betale. Sådan skal det også være. En god internetforbindelse er et stykke infrastruktur, som samfundet skal tage ansvar for, at alle danskere har. På samme måde, som vi for længst har bestemt, at vi skal have el og vand.
Sig det til dit folketingsmedlem
Tak til Ringkøbing - Skjern Kommune og Region Midtjylland for en meget oplysende konference. Kender DU et medlem af Folketinget, så vær rar at gøre hende eller ham opmærksom på det her. Når 90 er inde i problemstillingen, kan vi begynde at få luft i alle hjulene i internet-Danmark.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar