Oppe på Flade Rævdalvej havde vi jordvarme. Motoren var en varmepumpe, der kunne hive varme ud af jorden og ind i vores radiatorer. Jeg har fået teknologien forklaret adskillige gange uden at forstå den. Du har muligvis også hørt historien om det omvendte køleskab. Jeg skal ikke forsøge mig her. Du kan gå på YouTube og se videoer forklare det på få minutter.
Varme- og elsektoren
Varmepumper er forudsætningen for det allermest sexede i energibranchen: Sektorkobling. Et skrækkeligt ord, som teknikerne elsker.
Det hedder sådan, fordi man kobler varme- og elsektoren - og måske vandsektoren. Når man producerer varme og strøm på et renseanlæg, laver man sektorkobling. Det lyder enkelt, men det er faktisk ret revolutionerende, for der er masser af kilder til energi, som før i tiden ikke blev udnyttet, fordi sektorerne var lukket om sig selv. I dag skal de alle sammen leve op til FNs verdensmål og Folketingets klimaplan, og så gælder det om at udvikle fælles løsninger.
Kulde og varme
Min varmepumpe kunne trække varme ud af jorden selv i frostvejr, og på samme måde kan man med en stor varmepumpe hive energi ud af vand, for eksempel i et renseanlæg eller på et vandværk. Der er selvfølgelig nogen, der har tænkt videre. Når man hiver energi ud af vandet, bliver det koldere, og det betyder, at varmepumpen også kan bruges til nedkøling. Som jeg har forstået det, kan den samme varmepumpe både levere køling og opvarmning, alt efter behov.
Det er da genialt.
Og så er det fleksibelt. Det store problem ved den grønne strøm er, at vindmøller og solceller ikke altid producerer energien på det tidspunkt, hvor vi skal bruge den. Vindmøllerne suser afsted om natten, hvor vi har slukket for alt lys og ikke kigger på tv eller andre skærme eller laver mad. Overskudsstrømmen kan sendes igennem en varmepumpe og lagres i vand, der bliver varmet op, og så kan energien hives ud igen, når vi vågner og tænder for alle kaffemaskinerne.
Sællert på verdensmarkedet
De tekniske løsninger pibler frem, og de er ikke kun gode for klimaet. De betyder også, at man kan producere energi langt billigere. Dermed er det en sikker sællert på et verdensmarked, som tørster efter de løsninger, der ikke skal hældes olie og kul på.
Lovene skal sektorkobles
Her i Danmark er industrien i fuld gang, men problemet er, at lovgivningen ikke er sektorkoblet. Det er simpelthen indlejret i paragrafferne, at varmeproduktion kræver brændsel, som man skal betale afgift af. Der er det ene mere skøre eksempel efter det andet, som smadrer økonomien i ellers meget fornuftige projekter.
Det er ikke ond vilje fra politikernes side, så det skal nok blive løst hen ad vejen. Men det er lidt skræmmende, at det faktisk er nemmere at forstå den ret avancerede teknik (som jeg ikke forstår) end det er at overskue den menneskeskabte lovgivning på området.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar