lørdag den 26. maj 2018

Grav videre i Tibetsagen

Danmarks gode ry som forsvarer af menneskerettigheder og ytringsfrihed har siden 15. juni 2102 været fælt sværtet til. Af os selv.

Verdens største diktatur
Den dag var lederen af verdens største diktatur, Kinas præsident Hu Jintau, på besøg i København. Op imod 200 danskere, som støtter Tibets kamp mod Kinas nu over 60 år lange besættelse af det lille land, var mødt frem for at demonstrere.
Vi har set billeder på tv af betjente, som stjæler tibetanske flag fra fredelige folk, der kommer gående. Politiet gjorde den dag en stor indsats for at forhindre, at diktatoren skulle se tibetanske flag og demonstranter på sin køretur rundt i den danske hovedstad.

Lille og stor skandale
Vi går ind for ytringsfrihed i Danmark. Vi tillader folk at demonstrere.
Hvordan kan nogen så sætte politiet til at stoppe demonstranter, fjerne dem fra gaden og stjæle deres flag?
Det er sådan noget, der kan ske i Kina og i Tibet. Men ikke i det, vi kalder den frie verden.
Det er en lille skandale.
Den store skandale er, at myndighederne lægger røgslør over sagen. De krænkede demonstranters protester over politiets åbenlyse fejl blev i flere år afvist af den ene instans efter den anden.
Folketinget nedsatte en kommission, som brugte et par år på at nå til den oplagte konklusion, at demonstranternes ytringsfrihed og ret til at demonstrere var krænket. Menneskerettighederne var overtrådt. Så gik det endelig op for politiet, som indrømmede, at der var tale om en alvorlig fejl. Og nu venter der en erstatning på 20.000 kr. til 200 demonstranter.
Fint nok.

Hvem gav ordren?
Men på skandaløs vis har vi endnu ikke fået svar på det helt oplagte spørgsmål: Hvem bad politiet om at forhindre demonstrationer og overtræde menneskerettighederne?
Indtil videre hænger aben på skuldrene af to mellemledere i Københavns Politi. Selv os langt ude på landet tror ikke på, at de to herrer har siddet over en citronhalvmåne og planlagt overgreb mod fredelige demonstranter.
Mistanken styrer direkte ind på Slotsholmen - mod daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), udenrigsminister Villy Søvndal (SF) eller justitsminister Morten Bødskov (S).
Tibetkomissionen har ikke kunnet opklare det, fordi mails fra 2012 var slettet. De kan hentes frem fra en backup, men det er den nuværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ikke interesseret i. Han mener, den rygende pistol allerede var kommet frem, hvis den havde været der.

Pressen må grave videre
Så er der kun pressen tilbage. Der skal graves videre i den her sag. Vi har krav på at få at vide, hvem der bad politiet om at bryde Grundloven og menneskerettighederne for at være høflig over for verdens mest magtfulde diktator.
Det er pinligt, at det kunne ske.
Det er endnu mere pinligt, at ingen vil tage ansvar for det.
Og det er topmålet af pinlighed, at vores ellers så troværdige magthavere nærmest modarbejder opklaringen.

Opdatering 7. juni 2018
Her til formiddag har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) meddelt, at han vil genoplive Tibetkommissionen, fordi det er muligt at genskabe gamle mails. Det skal han have ros for. Det er helt okay at blive klogere og at ændre mening.


Ingen kommentarer: