TV2 fylder 20 år i dag. Stationen, der med en helt ny stil brød DRs monopol, sagde goddag til seerne for første gang 1. oktober 1988.
Det var en lykkelig begivenhed, som betød et større dansk tv-udbud, og som efter et par år satte tiltrængt fut i DR. Især på nyhederne fik TV2 betydning. De så dagens historier fra befolkningens vinkel - og ikke fra eksperternes. Det var - og er - godt tv. Det er nærværende for seerne og gør det simpelthen nemmere at forstå historierne.
TV2 har også fået gjort op med et tåbeligt dogme om, at seertal ikke betyder noget. Selvfølgelig gør det det. Uanset, hvor pengene til programmerne kommer fra, skal der være interesse i den anden ende. Det har DR for længst erkendt, og det betyder også, at DR haler kraftigt ind på TV2.
Fødselaren er dynget til i økonomiske problemer, og jeg synes kan mærkes på udsendelserne. Den gamle særlige energi er væk. Et supereksempel er Nyhedernes måde at fejre jubilæet på. Det vil være i TV2s ånd at spørge garvede tv-kiggere - men nej. Den selvfede station laver indslag med sine egne studieværter med deres refleksioner over jubilæet. Det kunne selv DR ikke finde på i dag.
TV2s økonomiske problemer er tæt på at være lige så massive som Nyhedsavisens var for et par måneder siden. Forretningen kører simpelthen med et løbende underskud, og selv massive sparerunder får ikke økonomien til at hænge sammen. Hvad skal man gøre ved det?
Det korte svar er: Lad falde, hvad der ikke kan stå. TV2 skal hverken have licens eller statsstøtte for at opretholde konkurrencen til DR. TV2 har kun en berettigelse, hvis stationen har et særligt drive - og her er økonomiske udfordringer en meget høj motivitationsfaktor.
Til gengæld kan det godt være, at staten kan gøre det nemmere for TV2 at tjene penge. Der er i dag en række begrænsninger i reglerne for reklame og sponsorering. Dem kan TV2s konkurrenter omgås ved at have hovedkvarter i andre lande, og dermed har den danske station ulige konkurrence.
Giv TV2 større frihed i fødselsdagsgave, men behold checkhæftet i lommen. Tilskud redder ikke en dårlig økonomi.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar