Her er noget af det, der er kommet ned fra træerne
Regeringen er kørt fast.Med lodder og trisser lykkedes det i allersidste øjeblik at få en smagsløs finanslov stablet på benene. Men ellers har Lars Løkke og hans folk ikke rigtig præsteret noget siden sommerferien.
Nu skal der en ny regering til. En af de underholdende fyre bag den, sagde i går lettere opstemt, at der i realiteten har været folketingsvalg.
Det har der overhovedet ikke på nogen måde. Den parlamentariske situation er helt uændret. Den kan der kun laves om på ved at udskrive et folketingsvalg. Her udviser partierne i blå blok en sjælden form for enighed. De vil gerne undgå et valg.
Samme flertal som i sidste uge
Der er det samme flertal i næste uge, som der var i sidste uge og for et år siden. Måske sidder Anders Samuelsen på et kontor og arbejder i stedet for at sidde oppe i et træ, men det ændrer heller ikke meget ved flertallet. Hans foretrukne politik med at tage fra de fattige og give til de rige er der hverken flertal for i Folketinget eller i befolkningen. Langt fra
De politiske banalytikere fortæller os, at den kommende trekløverregering har bedre mulighed for at få noget gennemført end den bette Venstreregering. Logikken er, at den næste regering kun skal forhandle med ét parti - Dansk Folkeparti.
Så arbejd da sammen
Det bygger på den forkerte forudsætning, at der er to mulige flertal dansk politik: Blå blok eller rød blok. Venstre, konservative og liberalisterne sidder i denne uge og tilrettelægger en politik, der kan gennemføres i blå blok.
Men der er et tredje flertal, som består af Socialdemokratiet, Venstre, radikale, konservative, SF og Dansk Folkeparti. Over 80 pct. af vælgerne har stemt på dem, og langt de fleste af os vil gerne have, at partierne arbejder sammen på tværs af blokkene.
Det gjorde den tidligere regering. En række store reformer blev vedtaget af næsten alle partier. Mange af dem tager lang tid om at komme til at virke, så det er rigtig fint, at et bredt flertal står bag, så nye love får tid til at virke i praksis.
Bredt samarbejde er også hverdag for de samme partier ude i næsten alle landets kommuner og i regionerne.
Risikabelt, dumt og frækt
At basere sig på at regere med 90 mandater er ikke bare risikabelt og dumt. Det er også frækt over for de 49 pct., som har stemt på de andre partier. Partierne i blå blok er langt fra enige om alt - lige som det er tilfældet i rød blok. Derfor må en regering af en hvilken som helst farve søge samarbejde hen over den midte, som de fleste partier mener, de befinder sig på.
Den midte, hvor vi også finder et massivt flertal af vælgerne.
Vælgernes 179 repræsentanter
De kommende ministre skal huske på, at det ikke er nok for dem at blive enige om at danne en regering. Det gjorde Lars Løkke sidste år, og det kom der ikke rigtig noget ud af. Opgaven er at samle et team, der kan skabe nyttige resultater blandt de 179 ærede medlemmer, som vælgerne har udpeget.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar