Fra den underholdende del af den politiske verden begav Venstres Lars Løkke sig ud i en bizar øvelse på TV2 News. Her ville en journalist vide, hvorfor Venstre i en række sager havde skiftet holdning. Så svarede Løkke, at Venstre havde skiftet standpunkt - ikke holdning. Journalisten mente, det var det samme, og så begav Løkke sig ud i en længere sproglig redegørelse om forskellen på holdning og standpunkt. Jeg kan ikke gengive den, men flere sprogforskere har efterfølgende slået fast, at Løkkes sproglige logik ikke stammer fra ordbøger.
Skattering og betalingsstop
Et klassisk eksempel på kampen om sproget. Tænk på skattestoppet - en meget sympatisk sag, som de færreste kan være modstander af. Betalingsringen er derimod svær at starte en fanklub for. Politikerne er meget bevidste om de ord, de bruger og gentager, og derfor var Løkkes lille stunt ikke nogen tilfældighed. Det var bare uprofessionelt.
Det er sammefundets skyld
Ugens andet spændende ord er "sammenfund". Det stammer fra Tor Nørretranders nye bog Vær nær, og det er en lille sjov omskrivning af ordet samfund. Med den gør filosof-forfatteren opmærksom på, at samfundet ikke er nogen andres. Det er noget, vi har sammen. Sammmenfundet er ikke en fjende eller en abstrakt størrelse. Det er resultatet af dine, mine og alle andres tanker, holdninger og handlinger.
Ordet sammenfundet dør nok hurtigt hen igen, men det er en fin teknik at ændre ordet lidt for at give det nyt liv og kraft. På samme måde som Nørretranders i bogens titel saver ordet nærvær over og ændrer det til en opfordring.
Vær nær - det er faktisk mere nærværende end nærvær. Eller er det bare ordgas?
Ingen kommentarer:
Send en kommentar