onsdag den 26. december 2007

Motiver, handlinger og konsekvenser

Så blev jeg færdig med andet bind af Blekingegadebanden. Det er helt vemodigt at lukke en god bog og tænke på, at man ikke skal opleve den igen.
Den stærkeste oplevelse her var små beretninger og korte udsagn fra nogle af ofrene for bandens røverier. Adskillige mennesker har fået ødelagt deres liv eller er blevet mærket for livet, fordi de tilfældigvis har været på arbejde den dag, Blekingegadebanden begik et af sine røverier.
Det ultimative er selvfølgelig den unge betjent, som mistede livet, men i kølvandet på ham følger andre svære skæbner. Hans mor har siden været haft mareridt hver nat, og hendes liv er ødelagt.
Der er mange andre. Oplevelsen af at stå og kigge ind i et pistolløb invaliderer mennesker rent psykisk. En vagtmand på Købmagergade Postkontor kom aldrig mere på arbejde efter røveriet. Han blev sygemeldt, afskediget og alvorligt psykisk syg. Manden blev fritaget for at vidne i retten, også da den schweiziske røver blev dømt fire år senere.
Stemmen i bogen - en af røverne - erkender i 2007, at de lidelser, som banden påførte andre mennesker ikke stod mål med udbyttet. Han erkender i det hele taget, at deres sag var forfejlet.
Men han fortryder ikke. Han følger en avanceret og noget verdensfjern logik, som siger, at bandens handlinger var rigtige for medlemmerne, da de begik dem. Bagefter kan de se, at det var galt, men det fører ikke til fortrydelse.
Motivet til de farlige og voldelige røverier var at skaffe penge til palæstinensiske terrorgruppe PFLP, som brugte midlerne til at slå andre mennesker ihjel med. Bagved lå der det, som alle involverede forhåbentlig opfattede som en god sag.
Intet kan forsvare Blekingegadebandens handlinger. Intet.
Men i hverdagen oplever vi masser af situationer, hvor vi har de gode motiver, men kommer til at udføre handlinger, som får uheldige konsekvenser. Vi kan såre hinanden med en uoverlagt bemærkning eller ved mange af slagsen. Bagefter kan vi reparere ved at forklare, at vi ikke mente det sådan, og det går som regel godt.
Men prøv at tænk tilbage på konflikter, du har været involveret i. Tænk på, om de involverede har haft motiv til at såre hinanden - eller om de bare er kommet til det.

Ingen kommentarer: