Så er der igen Tour de France, og debatten om doping har i år været mere intensiv end tidligere - i hvert fald i Danmark. Årsagen er naturligvis Bjarne Riis' tilståelse som dopingmisbruger.
Hjemme hos os holdt vi op med at se Tour de France i fjernsynet for flere år siden, og jeg følger meget overfladisk med i løbet.
Jeg mener imidlertid at kunne registrere, at mange mænd stadig er på, og nu da en dansker er kommet i den gule førertrøje gider de ikke diskutere doping mere.
"Lad cyklerne tale", udtalte en såkaldt almindelig dansker forleden på tv. Blandt andre mænd hører jeg ofte den med, at hvis alle er dopet, er vinderen jo stadig den bedste.
Det kan jeg slet ikke forstå. Slet ikke.
Doping er snyd, simpelthen. Bjarne Riis har snydt sig til en millionformue, og det bliver ikke bedre af, at andre også har snydt. 1 snyder er 1 for meget. 100 snydere er 100 for meget.
Snyder man i sport, så er man ikke sportsmand. Det er simpelthen imod hele sportens idé, hvad enten det er cykling, fodbold eller synkronsvømning. Jeg ved godt, der er gråzoner, og jeg ved også godt, at professionel sport er hård og undertiden kynisk forretning. Men tilbage hos den enkelte person står det moralske spørgsmål - er jeg sportsmand eller snyder? Det tror jeg godt, enhver eliteidrætsudøver kan svare på.
Nu hyler folk så op om, at den danske cykelrytter Michael Rasmussen bliver forfulgt af Danmarks Cykel Union, fordi han er blevet smidt af landsholdet. Årsagen er, at han 2 gange har undladt at fortælle den internationale cykelunions dopingkontrollører, hvor han opholdt sig under træning. "En administrativ fejl" lyder rytterens forklaring.
Det er jo objektivt korrekt. Men det er ikke bare et skema, han har udfyldt forkert. Det er simpelthen betingelserne for at have licens som professionel cykelrytter, Michael Rasmussen ikke har overholdt. Han og alle kollegerne ved udmærket, at de skal holde dopingkontrollørerne orienteret. Det er simpelthen en del af en cykelrytters arbejde, lige som han skal tage hjelm på og huske at have tilstrækkeligt med reservehjul. Bevares, vi kan alle sammen glemme, men to forglemmelser på noget så elementært, er altså meget mistænkeligt.
Derfor er det fint, at den danske cykelunion går solo og udelukker Rasmussen fra landsholdet. Erfaringen fra de seneste 20 år har vist, at det er meget svært at komme dopingsnyd til livs i cykelsporten. Derfor er det vigtigt, at organisationerne tager det alvorligt og ikke holder hånden over nogen.
Det må være i alle sportsinteresseredes interesse, at professionel cykling igen bliver en sportsgren og ikke en konkurrence mellem snydere.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar