Engang imellem går den offentlige politiske diskussion i selvsving. Det er ikke - kun - politikernes og mediernes skyld. Det er også vores andres.
Ved valgkampen i 2005 var det et muligt gebyr på at betale med Dankort i butikkerne, der dominerede debatten. Som jeg husker det, blev alle partier meget hurtigt meget indædte modstandere af, at vi skulle betale 10 eller 25 øre for hver gang, vi brugte det fine lille kort.
Senere er der med jævne mellemrum dukket små sager op, som optager flertallet af os langt mere end de vigtige og principielle spørgsmål.
Du husker sikkert storkonflikten i 1998, hvor det vigtigste i mange danskeres liv lige pludselig blev at købe gær. Det var som om, vores velbefindende afhang af de små kvadratiske pakker, som naturligvis steg adskillige Dankort-transaktioner i pris. Skidt med det.
Fra foråret 2021 og halvandet år frem var minksagen altdominerende i dansk politik, og man kan ikke skrive om den uden at få folk på nakken. Så jeg undskylder på forhånd min lidt tilbagelænede holdning. I forhold til mange andre problemer var nedlukningen af et døende erhverv for at beskytte os imod en smitte, der var ude af kontrol, ikke en særligt vigtig sag.
Statsministeren lavede fejl, men vidste ikke, at den berømte beslutning var uden lovhjemmel. Det burde hun have vidst, men det gjorde hun altså ikke. Det var en fejl.
Men klimakrisen, krigen i Ukraine, unges mistrivsel, personalemangel på sygehusene og små og mellemstore servicevirksomheders kamp for at overleve coronakrisen var store og reelle problemer for det danske samfund.
Det er de stadig, og de bliver også diskuteret. Lidt.
Men nu er det helt store politiske emne afskaffelsen af Store Bededag. Den betyder, at danskerne skal arbejde 0,5 pct. mere. Vi er i forvejen et af de lande i den vestlige verden, der arbejder i kortest tid, så mon ikke det går?
For mig er det ubegribeligt, at det skulle blive så stort et spørgsmål. Men jeg anerkender fuldt ud, at det ikke er oppositionen eller en sensationslysten presse, der har pisket en stemning op. Rigtig mange danskere synes, det er en meget vigtig sag, og regeringspartierne rasler ned i meningsmålingerne.
Det er mig en gåde, at vi som et oplyst folk i et demokratisk samfund gang på gang laver kæmpestore konflikter ud af bittesmå problemer. Hvis vi gør det samme på arbejdspladsen og i familien, så får vi et meget problematisk liv.